Българинът, който беше ранен в Лимбург, е добре, изписан е, по негово искане няма да обявим повече данни. Минал е през болнично заведение. Не е потърсил съдействие с консулството ни. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред bTV.

Както е известно, наш сънародник бе сред пострадалите при инцидента в германския град Лимбург, при който сирийски емигрант открадна камион и блъсна 8 автомобила днес.

По казуса Полфрийман тя заяви, че това е консулски и съдебен казус. "Изчаква се решението. Не бива това да влияе на двустранните отношения на България и Австралия. Нека да оставим българската съдебна система да си свърши работата. В този момент, докато съдът не се произнесе, Полфрийман не може да напусне страната", обясни тя.

Като условия на България, за да подкрепи присъединяването на Северна Македония към ЕС, Захариева изброи прекратяване на всякакви претенции за каквито и да било малцинства в България, заличаване от табели на антибългарска, насаждаща омраза идеология, спиране на езика на омразата, поемане на ясни ангажименти за отразяване на постигнатото в техните учебни материали.

"По отношение на Северна Македония българската дипломация трябва да е балансирана и мъдра. Ние ще подкрепим започване на преговори, но с ясно включване в Преговорната рамка на тези условия. Те са и критерии за присъединяване. В 35-а глава трябва да се включат всички тези ангажименти. Искането ни е тази глава да бъде отворена в началото и да бъде затворена последна", категорична беше Захариева.

Дипломатът изброи част от условията за прием на Македония:

- Прекратяване на всякакви претенции на Северна Македония за малцинствата в България

- Заличаване от табели с антибългарска идеология и спиране на езика на омразата

- Постигане на съгласие по историческите въпроси

- Поемане на ясни ангажименти за времето, до което ще бъдат изпълнени условията

Утре правителството ще обсъди и приеме т.н. "Пакет разширяване", който включва всички условия на страната ни към Северна Македония.

За новия консул във Валенсия Пламен Георгиев тя каза: "Предложен е, има качества, няма изисквания генералният консул или който и да е консул да говори езика точно, имаме редица професионални консули, които не говорят езика на държавата, в която са. Пламен Георгиев говори руски и английски. Поел е ангажимент и с испанския да напредне бързо."