Новите потвърдени случаи на COVID-19 са 6. Това каза на брифинг в Министерския съвет доц. Димо Димов, секретар на Националния оперативен щаб.

От тях в болница са четирима, останалите са на домашно лечение. На 24 май са направени 443 изследвания.

Активност е набелязана в София - 3 новопотвърдени случаи, Благоевград, Пловдив и Пазарджик - по 1.

За последното денонощие има 22-ма нови излекувани и общият им брой достига 862 или 35 процента дял от потвърдените случаи. Излекуваните за седми пореден ден са повече от новооткритите заразени.

Няма починали за изминалото денонощие от коронавирусна инфекция, съобщи още доц. Димов.

Общият брой на регистрираните случаи на новия коронавирус в България е 2433, като увеличението на дневна база е 0,2 на сто. В болница са 235 души, от тях 20 на интензивно лечение.

За първи път броят на излекуваните от тази болест надвишава на седмична база новозаразените. Според разпределението по възрастови групи на новозаразените най-засегната е тази на хората на възраст между 50 и 59 години - 21 процента, хората на възраст между 60 - 69 години са с 19 процента от болните и за хората на възраст 40 - 49 години са 17 процента от болните. Като цяло хората на възраст до 60 години са 66 процента от болните, а тези над 60 години - 34 процента.

Общата смъртност в страната между 9 март и 26 април на 2020 година, по данни на НСИ, е съизмерима с тази от предходната година като се наблюдава 3 процента понижение спрямо 2019 година, каза доц. Димо Димов.

Въпреки оптимистичната картина това все още не е устойчива тенденция и може да се превърне в такава чрез продължаване на мерките за физическа дистанция, лична хигиена и ползване на дезинфектанти, подчерта той.

България неведнъж се е справяла със сериозни предизвикателства като държава с механизми и ресурси и като народ с мъдрост и воля. До момента ние показваме, че можем да се справим с непредвидени, сериозни трудности. В тези дни, когото е най-българският празник, когато отчитаме своя принос към световната история, можем да кажем, че преодоляването на трудни периоди като този, са необходими за нашето национално самочувствие и да ни вдъхнат вяра и надежда в светлите бъднини, каза още доц. Димо Димов.