Съдържанието на арсен във водата за пиене на Любимец вече е в норма. Това съобщи тази сутрин областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова.

Вчера беше издадено предписание водата да не се използва за питейни нужди и приготвяне на храна. Това се случи, след като беше измерено количество от 11,9 милиграма на литър арсен при норма не повече от 10 милиграма на литър в чешмите на града. Последните тестове обаче са дали резултати в норма, като се очаква по-късно днес да бъде премахнато ограничението.

„Към момента показателите са 4,35 милиграма на литър, което е много под допустимата стойност. Нямаме обяснение, затова ВиК-Хасково пуснаха писма до всяка една институция, която може да помогне и да се установи причината за завишените норми“, каза Здравкова пред bTV и допълни, че предстоят проверки от РИОСВ, Басейнова дирекция и БАБХ.

Прокуратурата също проверява казуса.

Кметът на Община Любимец Илия Илиев заяви, че са предприети всички мерки за установяване на замърсяването. Според него случаят е инцидентен. За жителите на града бяха осигурени водоноски. Според местните досега проблем с водата не е имало, но рядко пиели тази от чешмите и преди новината за замърсяването.