Според справки от Агенцията по вписвания, които преди дни публикува "Биволъ", между 2004 и 2008 г. Тенева е получила от над 80-годишната си майка Марийка Тенева като дарения два апартамента в София, един в Бургас и терен във вилна зона Росенец за около 130 000 лв.

Интересното e, че преди това тези имоти са били на Тенева и съпруга й и са били купени от майката с неясни средства. Например през януари 2004 г. Марийка Тенева е купила от Веселина Тенева и Георги Георгиев апартамент в София с площ 75 кв.м. за над 48 000 лв. След по-малко от месец възрастната жена го е дарила на дъщеря си.

Днес Тенева сама е пожелала да покаже документи, с които да обясни тези сделки. Пред журналисти тя заяви само, че е дала изчерпателни отговори на зададените й въпроси, но отказа да коментира как се стигна до нейната кандидатура.

По-късно от пресцентъра на ВСС съобщиха, че Етичната комисия е преценила, че няма данни за нарушение на Кодекса за етично поведение на магистратите. След като се запознали с представени от нея документи, от комисията преценили, че се касае за строго лични имуществени отношения на Тенева. Тя ежегодно е подавала декларации пред Сметната палата.

Междувременно "Биволъ" излезе с нови данни, според които съпругът й е участвал в изгодни заменки на апартменти на скандалната общинска фирма "Софийски имоти" и дъщерното й дружество "Заводпроект". Това става ясно от справки в сайтове за имоти в София, както и от доклад от 2004 г. за злоупотреби с общинско имущество.

В документа се посочва, че през 2002 и 2003 г. от фирма "Софийски имоти" на "Заводпроект" са прехвърлени 35 имота и апартаменти срещу 3 етажа от административна сграда на ул. "Гурко" 12. 

Тенева има безупречна репутация, заяви заместник-председателят на НС Мая Манолова (БСП), която е един от вносителите на кандидатурата. Според нея няма причини тази кандидатура да бъде отхвърлена.

С бързи стъпки към поста

На 18 декември парламентарната правна комисия прие правила за избор на главен инспектор, според които имаше само четири дни за издигане на кандидати. Срокът изтече на 27 декември, когато Манолова и Четин Казак от ДПС номинираха Тенева.

Това предизвика възмущението на Съюза на съдиите и седем неправителствени организации, които заявиха, че има скрити договорки между партиите и настояха за нова процедура. 

"Кандидатурата е внесена в последния момент, за да не се повлияе с нея на намерението на другите политически сили", обясни пред БНР Казак.

По повод факта, че под председателството на Тенева 5-членен състав на Върховния съд призна преди години за законен хонорара на Ахмед Доган за "Цанков камък" от 1.5 млн. лв., Казак заяви, че това не е лично, а общо решение. 

ГЕРБ ще поиска удължаване на срока, за да може и неправителственият сектор да излъчи кандидати, заяви преди два дни Цветан Цветанов.