Полицията извърши девет ареста в две графства - Кеймбридж и Норфолк, предаде БНР.

Това става седмица след разследване на BBС затова как се третират работниците във ферма за праз в Норфолк. Преди това многократно бяха подавани сигнали за тежките условия, при които се трудят имигрантите.

Трима от задържаните бяха разпитани по подозрение в различни нарушения, включително и измами. Сред тях е работодател с име Иван Незалс.

На две селскостопански фирми бяха иззети лицензите за работа.

В района на операцията бе създаден център за оказване на помощ на експлоатираните работници, предимно от Латвия и Литва. Червеният кръст осигури медицинска помощ, храна и облекло.

Както отбелязаха от полицията, операцията е насочена срещу онези, които се опитват да печелят от страданието на другите. Много имигранти работят дълги часове срещу заплащане далеч под минималното като често парите им се връщат обратно при работодателите за покриване на разходите по жилищното им настаняване.

През септември Великобритания обяви, че спира програмата, която позволяваше на българи и румънци да работят сезонно в земеделския й сектор. Мястото им ще заемат безработни британци.

Всяка година 21 250 румънци и българи беряха плодове и зеленчуци за максимум шест месеца. Програмата осигуряваше една трета от сезонната работна сила в британското земеделие, написа тогава в. "Гардиън".

Неотдавна излезе проучване, според което над 600 000 безработни европейски имигранти живеят във Великобритания. Броят им е нараснал драматично в последните 5 години.