След три протеста, оправдателни присъди, обжалвания, отмяна на присъди и други, в крайна сметка Върховният касационен съд (ВКС) реши да наложи шест  присъди за трагедията.

Решението на ВКС е от 27 юли и не подлежи на обжалване.

Двама от общо осемте подсъдими бяха оправдани, шестима са признати за виновни за причиняване на смъртта на студентката поради немарливо изпълнение на занятия.

За различни срокове съдът лиши от права да упражняват професиите си 6 длъжностни лица.

Само един от подсъдимите - Татяна Николчева, управител на фирма "Валда 90", наета като подизпълнител на строителния обект на офиса на банката, се призна за виновна и сключи споразумение с окръжната прокуратура във Варна.
Тя беше осъдена на една година затвор, три години изпитателен срок и е лишена от права да упражнява професии и дейност, свързани със строителството за срок от три години.

На 2 януари 2008 г. след снежна виелица рухна козирката на банков офис в центъра на морската столица. Руините на козирката затрупаха 22-годишната Гергана Велинова, която е била пред банкомата на сградата. Тялото й бе открито два дена по-късно при разчистване на отломките.

Обвинителният акт по делото бе срещу Васка Рачева, главен проектант на архитектурната част на проекта за промяна на предназначението на част от магазин в банков офис, проектанта Владимир Рачев, изготвил техническата част на проекта, Кирил Видолов - проектант на конструктивната част, Живко Николов, упражняващ технически контрол по конструктивната част, участъковия архитект на район "Одесос" във Варна Наска Люцканова, Станка Калчева - управител на "Гарант консулт" ЕООД, осъществяваща строителен надзор, Паско Ташков - инженер-конструктор, в качеството му на консултант по строителния надзор към "Гарант консулт" ЕООД, и Татяна Николчева, управител на "Валда 90" ЕООД, в качеството на подизпълнител на банковия офис.

През октомври 2012 г. Апелативният съд в морската столица потвърди оправдателните присъди за обвиняемите по делото за „козирката-убиец".

През април 2013 г. Върховният касационен съд върна за ново разглеждане делото.

Подробности по съдебната сага вижте тук >>>