В здравната карта с над 600 повече са леглата за активно лечение в болниците. Леглата по утвърдената здравна карта са 33 482, а досега те са били 32 873, изтъкна министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Той коментира, че документът е стратегически и е изключително важен за здравната система. Националната здравна карта нито открива, нито закрива легла за активно лечение в болниците.

Броят на леглата не определя механизма на финансиране на лечебните заведения за болнична помощ, отбеляза министърът и напомни, че болниците се финансират през бюджета на НЗОК на базата на извършената дейност по съответните цени, определени с Националния рамков договор.

Министърът изтъкна, че здравната карта определя фактическото състояние на системата и съответните потребности от медицински дейности, които са необходими да се предоставят на хората, и решава въпроса с капацитета на лечебните заведения да извършват тази дейност.

По темата за спора за броя на леглата министърът напомни, че са били предложени 32 873 при 75 процента използваемост на леглата. Тези легла са осигурявали 2,401 млн. хоспитализации, колкото са били осъществени през 2017 г., като след преговори броят на леглата е бил завишен.

През 2016 г. картата е била направена при 70 процента използваемост на леглата. При равни условия по отношение на процента използваемост при новия брой на леглата, определени в здравната карта за 2018 г., те са с 13 повече спрямо тези през 2016 г., коментира министърът.

Ананиев гарантира, че няма да има хора, на които да им бъде отказана медицинска помощ на базата на това, че някъде не са разкрити легла.

Няма да се прекратяват договори с лечебни заведения заради новоприетата национална здравна карта, поясни още министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Документът е с едногодишен срок на действие.

Здравният министър отново подчерта, че финансирането на лечебни заведения е на база извършена дейност, а не за брой легла, и добави, че, ако се налага, пациенти няма да бъдат връщани от лечебните заведения.

По повод изказването на премиера Бойко Борисов, свързано с корупция в здравеопазването, министър Ананиев коментира, че средствата, разпределяни от НЗОК, не се използват по най-ефективния начин и ръководствата на някои лечебни заведения имат немного добри практики.