Омбудсманът Мая Манолова призова здравното министерство да отдели средства за болниците, които са в тежко финансово състояние. Тя съобщи, че освен лечебните заведения във Враца и Ловеч още 12 болници са пред фалит.

Манолова организира дискусия, посветена на проблемите в сектора, на която призова за безлимитно здравеопазване. Омбудсманът обобщи и жалбите, постъпили при нея от началото на годината.

Рекорден брой са жалбите за първите пет месеца на годината, като те са свързани с влошен достъп до медицинска помощ, лекарства и медицински изделия, с качеството на медицинската помощ.

Преди дни Манолова представи доклада за дейността си за 2017 г., в който се посочваше, че жалбите тогава са били 494 общо. Тя подчерта, че освен от граждани, жалби постъпват и от съсловни организации и лечебни заведения.

Манолова призова министъра на здравеопазването да отдели средства за болниците, които са в тежко финансово състояние, а НЗОК да изплати надлимитната дейност, изработена от болниците през последните години, която е в размер на близо 150 млн.лв. Очертава се тревожна тенденция за пациентите и за медицинските специалисти, допълни Манолова и подчерта, че най-важният въпрос е дали Министерството на здравеопазването има визия как ще се справи с проблемите.

Всички отменени актове на предишното ръководство на МЗ се приемат отново, изрази тревогата си Манолова. Моите идеи, посочи тя, са за безлимитно здравеопазване, за субсидиране на лечебни заведения, пълно реформиране на системата. По думите й несправедливостите в здравната система нарастват.

Даниела Дариткова, председател на парламентарната комисия по здравеопазване каза, че проблемите са много, натрупали са се във времето и доста от тях остават нерешени, но е важно да се отчете какъв процент от жалбите са основателни.

Председателят на Българския лекарски съюз Венцислав Грозев каза, че каквото и да се говори, винаги се стига до финансиране и подчерта, че в каквито и условия на работа да са поставени лекарите и медицинските сестри, качество се постига. Системата е дофинансирана с над 50 на сто от пациентите, посочи Грозев и отново припомни, че медицинският труд не е остойностен.

Дариткова обяви подкрепата си за проекта на Национална здравна карта, който в момента е публикуван за обществено обсъждане, докато Грозев изрази категоричен отказ да подкрепи параметрите, заложени в него.

По време на дискусията присъстваха депутати, представители на МЗ, на НЗОК, на КРИБ, на съсловни и пациентски организации.