Инспектори от Областна дирекция по безопасност на храните Бургас умъртвиха 99 прасета , укрити от собствениците им, в Ахелой, съобщи Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). След сигнал за свободно пуснати прасета в землището на местността "Паная" между градовете Ахелой и Каблешково инспектори са извършили проверка на място. Прасетата, които са били без ушна марка* и неизяснен произход, са на шестима стопани.

Съвместно с полицията и прокуратурата животните са били хуманно умъртвени. На собствениците им са съставени актове за административни нарушения.

Нерегистрираните обекти с неидентифицираните животни попадат в обхвата на три-километровата зона на свинекомплекс. По време на акцията по умъртвяване на прасетата е нападнат един от инспекторите на  БАБХ. Виновното лице е задържано от полицията.

Кои са последните обявени огнища

Две нови огнища на африканска чума по свинете бяха открити в Поповско и Опаченско на 8 ноември. Случаите са при диви свине в землищата на кв. "Сеячи" в Попово и село Горско Абланово, Опаченско, съобщиха от областната управа след извънредно заседание на Областна епизоотична комисия.

Съобщава се за набелязани спешни мерки да не се допусне проникването и разпространението на заболяването на територията на област Търговище: биосигурност на всички свиневъдни обекти, биосигурност по време на лов, опазване и защита на горските територии и дивеча.

Докога ще поскъпва свинското

Световното производство на месо се очаква тази година да се свие за първи път от над 20 години заради епидемията от африканска чума по свинете (АЧС), която продължава да унищожава стадата в Китай. Това прогнозира Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО - FAO), цитирана от ДПА.

Заради болестта производството на свинско месо в Китай, водещия световен производител, се е свило поне с 20 на сто, посочва ФАО в двугодишния си доклад.

Свинското обикновено е над една трета от произведеното в света месо. Спадът на производството в Китай бързо се компенсира от пилешкото, чието производство се очаква да нарасне със 17 процента на годишна основа.

Заради АЧС цените на свинското в Китай скочиха, което доведе до ускоряване на инфлацията през септември.

През септември цените на свинското месо у нас са се увеличили с около 45%, като са достигнали (на едро) най-високите нива за последните 10 години, отчетоха от Комисията по стоковите борси и тържищата.

ФАО предупреди също така за опасност за предлагането на банани заради разпространяването на опасна гъбична инфекция из плантациите в Азия и Латинска Америка, за която в момента няма лекарство.

*Ушната марка е най-разпространеното средство за идентификация на животните