Това става с подписания днес Колективен трудов договор от министъра на образованието проф. Анелия Клисарова, работодателските организации и синдикатите от системата на образованието.

От септември младшите учители, учителите, педагогическите съветници, ресурсните учители и възпитателите ще получават "стартова" заплата не по-ниска от 530 лв., старши учителите и старши възпитателите - 555 лв., главните учители и главните възпитатели - 590 лв., помощник-директорите - 630 лв., а директорите на училище, детска градина и обслужващо звено - 680 лв.

При излизане в пенсия учителите ще получават 8 брутни заплати, а не както досега 6. Това ще важи за преподаватели с най-малко десетгодишен стаж в едно училище.

При закриване на учебно заведение преподавателите ще получават обезщетение от 2 брутни заплати.

С подписания договор работодателите и първостепенните разпоредители с бюджетни кредити се задължават да изплащат транспортни разноски на пътуващите учители в размер на 85% от стойността на абонаментните карти или на билетите.

МОН, заедно със социалните партньори, ще предложи на Националното сдружение на общините да разработи политики за въвеждане на статута на "защитена детска градина", както и детските градини и извънучилищните педагогически учреждения от 1 януари 2015 г. да бъдат включени в програмата "Оптимизация на училищната мрежа".

Ще се промени Наредбата за нормите за преподавателска работа. С нея  преподавателите по история и цивилизация, география и икономика, и по предметния цикъл "философия" ще имат норматив от 684 часа годишно, вместо досегашните 720 часа.

Не по-малко от 85 лв. върху заплатата ще получават преподавателите с научна степен "доктор", а с "доктор на науките" - не по-малко от 100 лв. допълнително.

„С новия Колективен трудов договор ние искаме да отдадем дължимото и да върнем доверието в българския учител, да кажем на обществото, че преподавателят е най-важният фактор за образованието на всяко дете. И най-модерната система, и най-съвременната класна стая, не може да свърши онова, което може един сърцат учител“, каза преди подписването на документа министър Анелия Клисарова.