Учителската заплата се увеличава с 3 до 6%

От 1 септември минималните основни заплати на учителите, педагогическите специалисти, на директорите и помощник-директорите се увеличават с от 3 до 6%

Обратно в новината

Коментари - Учителската заплата се увеличава с 3 до 6% | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Не подценявайте огромните приходи от частни уроци и рушвети!

Ами проблемът има и по-лесно и доходно решение. Да се закрият Вузовете и БАН. У нас и без това и бизнесът и мисленето е на нищо професионална гимназия и занаятчия! Всичко над 10-12-ти клас е излишно и вредно. А парите да се дадат на учителите и помощния персонал. Това е най-доброто! И край на глупостите с висше образование и наука! То си е направо шише образование, а не висше!

ореховски обещава всичко от септември на татък ! кой каквото иска , от септември на сетне !!и за болниците ще има ама след септември ! и за нек и за бдж ,и банката ще отвори врати след септември !

щото лекари и инжове са легнали из Акапулко и Маями, едни тризонети са вдигнали и по цял ден си лъскат джиповете. Това е положението в тази страна! Уви!

Един частен урок по литература или математика върви между 15-20 лв. Вчера ходих на маникюристка, която за 25 минути/дори не е учебен час/ ми взе 12 лв. Все пак разликата между частния урок и маникюра е огромна. Не завиждайте на учителите, те наистина са с ниски заплати, а труда им е огромен. Ние...у дома с две деца не можем да се справим, а с 25 ученика??? Аз им се покланям и им пожелавам много здраве, търпение и възпитани ученици за които трябва да се погрижим ние - родителите.

Разликата е в това, че маникюристката върши работата, за която сте платили, докато учителят получава заплата, без да свърши нищо, и впоследствие се налага да пращате децата на частни уроци!

не просто детето ти е тъпо

Аз също съм учител с 25 год. трудов стаж. Но от няколко години се срамувам, защото ученици и родители вече ни заплашват, обиждат.... никакво увеличение не си струва ежедневното психическо натоварване, унижението на което сме подложени. Децата се промениха - виждат, че са ненаказуеми и си правят каквото си искат. Дори си мисля, че вече не сме учители, а по-скоро укротители и пазители. Всеки директор си пази бройката ученици, за да не загуби ваучера от ученика. Що се отнася до заплатите на директорите - в голяма грешка сте - от 4 год. директорите получават 1200 лв. - говоря за училище /500-800 ученика/.

че им го обяснихте най-после.

учителите с 550лв заплати на 6часа близо 60 дена отпуска а ние с 340 лв и на половин на тяхната отпуска не съм от най съгласните че точно тъй е правилно

и у нашата фирма има подобно неравенство. Програмистите са с много хилки, а лелката (която чисти същите тези бюра, компютри и т.н) - 10 пъти по-малко

Ами Петя, след като си помощник-възпитател, защо не поучиш още малко и не станеш учител? Или не те бива за това, но ревеш?

Ами защо не изучи повече, за станеш един учител?

Кой за каквото е учил! Стани и ти учителка и ще бъдеш като тях - със заплатите, отпуските и 6-часовия работен ден. Има много свободни учителски места.

На защитницитге на мафията по 20 брутни заплати, на тези, благодарение на които успяваме в живота-8 заплати...... Явно нямаме нужда от образовани хора, защото образованите искат прогрес... Огромно благодаря на истиснките учители, за всичко, което са ме научили !

Всеки трябва да си знае мястото! Стига с това комунистическо мислене! Има хиляди професии, за които не е нужно образование, по-високо от 3-4 клас! Господ да пази България от комунисти и русофили!

Написах ти минус. Какво общо има един строй който историята го е отхвърлила с образованието. Аз съм успял, благодарение на образованието, което съм получил. Професии с 3-4 клас- не знам за такива. Не знам и за успели хора със завършен 3-4 клас. Образованието е най-доброто, което човек може да получи, подчертавам-човек. Колкото до неграмотните- всички страдаме от тях ежедневно.

мн се радвам за учителите, но помощник възпитателите никъде не се споменават те не са ли хора, те не работят по-малко от учителите аз като такава мога да го потвърдя

Труд кървав Боже пожалей!

За учителите закона за конфликт на интереси не се отнася,те са над него : той-директор тя- учителка и всичко в училище е само за тях

Знам ,че една държава няма ли образование и здравеопазване значи нищо не става а те вървят ръка за ръка еднот без другото неможе.

Чудесно!!!!! Само дето не прочетох с колко ще се увеличи издръжката на един ученик.............................

с чифт маратонки, 10 капута и 20 грама тревица..... ама годишно! Айде, при Боко повече...

UJASSSSSSSS

ужассс, че си се родил

шо ве, кво му е? А?

Няма никакви 8 часа! 600-700 лв. заплата само за 3-4 часа работа на ден. Ако работят 8 часа значи вземат допълнително часове и това се заплаща.Масово работят допълнително защото имат свободно време - половин ден и 2 мес. платен отпуск, дават частни уроци, добри пари изкарват и от проекти и др.

учи и после ти работи така,това е като за виждаш на наркодилър че изкарва на месец колко ти за година.

И как реши, че работят 3-4 часа??? Тестове, класни, контролни, подготовка за всеки следващ ден.......... идва доста повече от твоите сметки.

За да има добро заплащане за учителите, е необходимо силно да се редуцира броят на учителите и да се закрият стотици ненужни училища!

Нищо не казваш за полицията, а най-добре да я закрият.

Като не може да им се плащат високи заплати трябва поне да имат повече права (напр. безплатна синя зона). Учителската професия не е за всеки и хората там не са винаги само заради парите, въпреки, че ги заслужават.

Аз не виждам как с 500 лева ще караш кола, че да имаш нужда от синя зона.

Хората от този отрасъл са 3 категории: 1-преподаватели (по мое скромно мнение около 80%) - само си отработват заплатицата без да се преуморяват, макар да търпят униженията от учениците за което ги разбирам донякъде. 2- учители (може би около 18%) - неоценени но отдадени на професията като произвеждат продукция наречена по късно интелигенция 3- даскали - във всеки град има по двама трима (познаваме ги и по име) - някои от тях са пред или в пенсионна възраст. Каквото и да се коментира за трите категории няма да е достоверно по простата причина че са несъпоставими макар да теглят хомота на професия унижавана с десетилетия. И в личен план преди време достигнах втората категория след което видях, че не си заслужават прекомерните усилия ... и прочетете името ми!

Дадох + без никакво колебание заради съдържанието на написаното. По отношение на правописа? Какво ще кажете. Май сред това съсловие масово липсва чувството за самооценка, поне доближаваща се до реалността. В тази система всеки е ощетен и недооценен, според собственото мнение. Не забравяйте, че тук-там се намират и грамотни родители, които също ви поставят оценките. И тези оценки не са за методиката на преподаване, а за умението да водите комуникацията във всичките й форми.

Все пак нека да си спомним, че за да стане някой лекар, програмист, журналист, политик или всичко друго - някой му е държал ръката, за да започне да пише. Някой го е подкрепял, когато е сричал, някой се е тревожил за неговия напредък или неуспех. Този някой и тези някои са учителите. Има много мотиви един млад човек да стане учител. Въпреки мизерните заплати, въпреки обидите на обществото - намират се и такива. И вместо да ги подкрепяме - ето какво им поднасяме: "като не ви харесва - махайте се!". Половин век след Сталин максимата "Има човек - има проблем. Няма човек - няма проблем" е в главите на хората. Пречат ви учителите, пречат ви лекарите, пречат ви полицаите, пречат ви всички. От какви професии трябва да се състои едно общество? От измислени VIP-персони, футболисти, Златки - бели и черни, Норки ..... и вся остальная сволач :) Срамувам се от съгражданите си.

този който го е подкрепял, държал му е ръчицата и т.н. са мама и тате, щото друг кой - няма! Да, не беше така преди години, но сега това е положението.

Ало ако си от мамите или татковците да ти пратя една задача за домашно.

jingiby

Върху 500 лв. основна учителска заплата начисленото увеличение от 5% е в размер на 25 лв., тоест - по 1 лв. на ден. Не съм сигурен, дали това е някакво съразмерно на този вид труд увеличение,. Знам, че един учител взима по около 15 -20 лв. на час при преподаване на частен урок. Значи пазарът оценява реално този вид труд многократно по-скъпо отколкото държавата...

8 - 10 лв. на час при преподаване на частен урок.!! (Ako ima, a to nema!)

Нали другите, като дойдат на власт и имат мнозинство, просто ше прекроят закона и ще спрат плащането! Ако то действително е неправилно и несправедливо, никой няма да протестира!

Не разбирам некоректното поведение на Янка Такева - защо ще се увеличават заплатите в образованието, а освен това и 2 заплати повече след пенсиониране в края на мандата на едно корумпирано и доказало своята некомпетентност правителство; това първо; второ - педагогическите кадри не желаят да повишат компетентностите си, не желаят да работят и с електронно обучение - в почти всички европейски страни това е ежедневна практика, а ние правим пазарлъци! Нищо ново не искаме да научим и нищо старо да забравим! Качеството на образователния процес е критично ниско! И на какво основание искаме по-високи заплати, при този срив на държавата! Комунистите на Янка Такева са й подсказали точно в този момент да поиска повече пари! Това е гавра с всички останали сектори в страната!

Ти очевидно нямаш деца, които да ходят на училище! Иначе щеше да знаеш, че за учители се хващат хора, които няма какво друго да правят! Я да направят заплатите 1500 лв. ще видиш какви кадри ще се появят!

Е аз имам дете и ми се налага да уча с него след като се прибере от "целодневното" обучение. Всичко се оставя за домашна работа и ......"Мама и татко да го обяснят " За ваканциите се дава един куп от учебното съдържание което не е разгледано. Чудя се въобще каква е работата и функцията на учителите / за сега в началното образование/ ?!! Отива детето на състезание, взима 1 място и го питата- "Кой учител те подготвя" Никой по дяволите само в къщи с мама и татко.../ В следствие го нарочиха даскалята / те не са учители, а даскаля/ защото децата които, същите тези даскаля са подготвяли на частно са се класирали назад.................

Знаете ли колко милиона се отпуснаха за обучение на учителите за ненужни неща?

Нека да кажа нещо и за обучението на учителите. Вярно е, че трябва да следим новостите и да вървим в крак с технологии, иновации ... Пристигнаха европейски програми за обучение на компютри, англ. език - записахме се доста желаещи. Дойде време за обучението, което трябваше да е в София и по ел. пощите си получихме съобщение, че обучението е онлайн ...дрън, дрън... просто трябваше да усвоят парите, но така и не проведоха курса както беше планиран. А за англ. език - само учители до 35 год. - а те са млади и са учили англ. и в училище и във ВУЗ. Учителите над 35-40 год. според тях са вече извън обучение .... , а всички знаем, че ще работим до 60 год. Отидох да се запиша на курс към бюрото към труда /даваха ваучери за обучение/, но ми отговориха, че Министерството на образованието ни обучава нас - учителите. Вярно е, че проведоха преди 5-6 год. такова обучение, но не всички се включиха. Тогава аз избрах комп. технологии, сега се оказва, че за англ. език съм стара?! А имам още 10 год. до пенсия.

В нашето училище учителите изкарват по няколко заплати отгоре всяка година само от екскурзиите които организират! Да оставим настрана порнографията наречена "зелено училище" , ами постоянно натискат за екскурзии в чужбина за хиляди левове. Децата които не се записват в тях остават да учат по същото време и се третират от класните им като втора ръка ученици. Според мен ВСЯКАКВИ ЕКСКУРЗИИ ОРГАНИЗИРАНИ ПО УЧИЛИЩАТА ТРЯБВА ДА БЪДАТ ЗАБРАНЕНИ!

и аз искам 800 лв за шест месеца работа . еба ти наглите

Wij natowarwaneto wyw Francia. I towagwa gowori Ewropeec smaotan si ti! Da!

... и 3-4 часа работно време на ден, допълнителни заплати за 15 септ. ,за 24 май ,за Коледа, частни уроци ,лекторски, хонорари ,лагери, безплатен интернет ..чудо... даскал да си...

Стани и ти! Кой ти пречи??

4 часа на ден..учителите се подготвят вкъщи по няколко часа на ден, а да не говорим, че имат да проверяват контрони и др.

Като толкова знаеш, отговори ми учител гимназиален етап една оценка колко пъти я пише/разбирай пренася на много места/?

абе нещастник, учителите работят през цялата година, не само когато имат часове.

Нека да им увеличат заплатите, но отпуска им да бъде 20 дни, като на другите, а не три месеца.

Типично по български - вместо вие да се борите за повече от 20 дни/годишен отпуск - нека другите да са като вас или по-зле. Нормалният отпуск за този тип работещи в целия свят е от 40 дни нагоре.

...разбирам,че заплатата на "Гл.учител",дори с добавка за "Доктор на науките" ще е почти толкова(а може и по-малко) ,от току що постъпил ..."МЛАДШИ ПОЛИЦАЙ" !!!.. ...Жалко за такава държава в която полицаят получава ПОВЕЧЕ от ...УЧИТЕЛЯ ...бих добавил и ...ЛЕКАРЯ....

но кажете ми, къде сте виждал учител с малка или голяма докторска степен, освен ако не е някаква шарлатания като "Влиянието на рушвета за учителя върху половия живот на ученика"

Мъ то шъ устанйе ли жив учитил дъ ги получи ба? Вий ги смачкахти и унизихти, сига шъ плачити ощи по-прости и хак да ви е, къту ги изтрйебихти кът ловен дивеч. Шъ си ги внасйъти от майната си дъ ви учат идиотчитътъ.

Ще оцелеят. Юще Ботьов е рекал щото това са "учители-крави, с изгнил мозък в кратуни здрави"! Хлебарките може да изчезнат - те ще останат!

Браво! - колкото повече вдигат заплатите в държавния сектор, толкова повече ще се вдигат и в частния. Все пак да не забравяме откъде основно идват парите в Бг.

Така е. Колкото повече се дърпаш за косата,толкова по-високо се вдигаш от земята :)

Аз бих казал : Колкото повече си дигат заплатите в държавния сектор ( който е предимно консуматор), толкова повече частния ще минава към сивия бизнес в опита си да се отърве от таксите и данъците с които го товарят!

Като идея е добре Но тази паплач в последните дни се прават предизборна кампания.Тези плЪхове си отиват утре а мЪките и притесненията относно заплащането на учителите остават в ръцете на други да плащат А самите учители заслуяват по високи заплати от депутаските Вън червена паплач. И никога повече не се обращаите назад Много мъки създадохте на нас Да им се обяват за недеиствителни всички приети закони от преди 2 седмици умират и пак лъжат и крадът

Неграмотен гейбераст! НеШТастник ...

неграмотен от посрано 20 . нештасник

Дора

Не съм учител по БЕЛ, но се пише "неЩастници". Освен това в целия текст има само на две места поставена точка. Е, как да се обидят учителите!?

А що ??Боце с 1 лев дори не вдигна заплатите на учителите.

деер

Тази информация е да настройва хората. Стига сте гледали в чуждото канче! Друг е въпросът , че 7 млн граждани на България не ценят образованието, защото с далавери се изкарват пари, а колкото повече знаеш и можеш ставаш все по-чужд на действителността в страната!

още малко и при пенсиониране ще настигнат 20 т е заплати които вземат военни и милиционерите

А университетските преподаватели кога ще получат увеличение на заплатите?! Доцент на 55г с докторска степен взима чисто около 700лв, от които 100 лв му идват от докторската. Асистент взима около 400лв чисто България е единственото място, където висшистите не се ценят

Кой не цени Златките?

Забрави! Много са ти стари данните! Баш един доцент и то в провинциален ВУЗ си ги прави 2 хилки драпайки си... каквото си има и то ако не е решжил пари да прави!

така е баща ми ги взима

Аз ти казвам статистика от софийски ВУЗ. Познавам въпросния доцент.

Когато спрете да подарявате изпити на турци и гърци и да си изливате злобата заради това на българите може и да се промени нещо с времето. Пропаднала гнилоч....

Това с богопомазването на чуждите студенти не идва от редовия преподавател. Както и пускането на хора с 15 изпита. Един преподавател колкото и да си гледа работата - звъни му ректора или декана и му вика "ей тука едно наше момче да пуснете". И всички принципи отиват на кино. А познай какво става пък, ако откажеш. В университетите и училищата е оле-мале...някой все се изживява като велик властелин

Стига сте плюли учителите, че не учат децата. Преди грамотността стои възпитанието, което обаче липсва у повечето ученици. А то идва от родителите. Невъзпитаните деца нямат уважение нито към институцията училище, нито към хората и учителите в частност. Родителите оставят децата си да правят каквото искат, да се държат както си искат, не се занимават с тях, даже ги настройват срещу учителите. Е, учителят какво може да направи като липсват първите 7+7 години? В интернет имаше една показателна карикатура за положението в училищата. В миналото родителите и учетелката заедно се караха на детето, че не учи. А в новото време - детето и родителите са карат на учителя

Въпрос към ученик-има ли в някой час да сте послушни-Да при една гадна,а при другите часове-правим каквото си искаме Е къде са 7

Ако го напишеш и по-грамотно...Трябва ли някой да е гаден, за да всее респект у учениците?! Още по-показателно какви са децата, щом върши работа само строгия контрол на гадната учителка

Това е подигравка с преподавателите !

Подигравка е меко казано.

По справедливо би било да получат 12 депутатски заплати!

za tezi pari nqma da prekra4a vhoda na u4ili6teto. razni tam hlapetii bez vsqkakvo vazpitanie 6te vlizat v 4as i az 6te trqbva da gi tarpq i da si trovq jivota. i u4itelite sa hora. imat semeistva.

Не съм учител, но страшно уважавам тяхната работа. При средна заплата около 800 лв учителите трябва да получват поне 1200 лв чисто! Гледам разни тъпи парчета тук говорят против учителите, много сте жалки!

извинявай ,ама къде е тая средна 800лв,хората в провинцията не са и сънували такава заплата,иначе съм съгласен ,че учителя трябва да взима поне 1000лв,иначе няма мотивация

Орешарски раздава, Борисов ще осигурява плащането. Въпросът е не дали е нобходимо, а дали е политически коректно. За съжаление стар бсп номер.

Да де, но на Боко му оставиха 8 млрд., а след него потоп! И 3,5 год. не замрази всичко!

а след тия комундета буря - направо пустия бе другарче

и не са му оставяли 8 млрд престанете с тези вицове . Има сайт на МФ прочети колко е бил резерва в края на 2009 г и ще престанеш с тъпотиите

ресурсните учители и възпитателите ще получават "стартова" заплата не по-ниска от 530 лв., старши учителите и старши възпитателите - 555 лв., главните учители и главните възпитатели - 590 лв., помощник-директорите - 630 лв., директорите на училище, детска градина и обслужващо звено - 680 лв.(!?) --- --- system administratot 1000 - 2500 lv * coder/ programmer 1000 -4000 lv

И какво? Пътят на всеки е широко отворен да стане coder/programmer както го таричаш, или неврохирург например. В първия случай 3-4 тодини яко четене (и денонощтно след това) , във втория 20-30г четене (и денонощтно след това, а и ръката ти не бива да трепва по никакъв повод) Да идват даскалята да ни сменят, че балдисахме!

И какво?

Човек с образование никога не би нарекъл учителите "даскаля" Ти си просто един тъп селянин изживяващ се на нещо което даже не знаеш какво е.

с тия заплати наи-вероятно гладуват някои от тях и това в ес в 201ч. маи и комунягите не са успяли подобна изродстщина.

Аз немога да схвана защо на едни им раздават по няколко (в случая 7 а в дрги случаи и 12) заплати ? Защо за мен няма такава привилегия? Аз не работя ли също така за доброто на всички , както и много други хора?

На учителите заплатите трябва да се повишат поне с 50% а не да им се подхвърлят по 20лв. и то преди избори. По голяма и по цинична измет от българските комунисти няма никъде по света. Скоро в булгаристан и учители няма да има.

Я намери данни с колко Боко тиквата им е вдигал заплатите? Аман от тролове....

С малки изключения, но в БГ отдавна няма учители (почти 25 години). Това учители ли са? Кого и на какво учат, щото гледайки съвременните хлапета и поведението им, нещо не се сещам?

Какъв е корена на думата учител и какъв е на думата вузпитател? И най-вече кой би трябвало да си възпитава децата?

Мен ме възпитаваха родители ми, не учителите ми. Учителите предимно ме изпитваха и чат пат преподаваха, някой дори интересно. Родителите ми трябваше да следят, дали си пиша домашните. И един път не са ходили да се разправят, че слабата ми оценка е била, защото съм недооценен или някой ме мрази. Все се чудя обаче, такива готини хора са българите, пък учителите, полицаите, политиците, военните, общинските служители, продавачите, държавните служители, сервитьорите и шофьорите не стават... За разлика от всички останали, нали? :))

ами то да се чуди човек, дали има и родители, за щото възпитанието и поведението са грижа на родителя

А случайно да знаеш, че учителите не са длъжни да възпитавата твоите деца? Самият ти вкъщи създаваш "матрял", защото и самия ти си "матрял" и после искаш учителите да го оправят!

на у-ще се ходи да се научиш на нещо а възпитанието идва от вкъщи и то първите 7г. ако незнаеш

Интересна статистика за 2013 - 2014г. 755674 ученика и 127125 учителя. Това прави по 6 ученика на учител. А се оплакват някои хора, че нямало персонален подход... :)

Смисъл, да се гледа статистика, е тогава когато си напрягаш сивото вещество.Ако ще пействаш данни само да се правиш на умен, не върви. Колко предмета се изучават в училищетата, казваш? По-малко трябва да е съотношението, даже.

Всяка учебна седмица влизам в 8 различни паралелки (от 8-ми до 12-ти клас), където общо преподавам на над 100 ученика. За какви 6 ученика говориш? Освен това има санитарен минимум, под който не може да съществува паралелка - той е 3 пъти по 6.

kakvo mu se obqsnqva6 na toq profan

Е страшно са ги дигнали учителските заплати, няма що ... таман до 3/4 от заплатата на чистачка в НЕК, ... след още 10 години може и да се изравнят. После къде ни били младите учители и защо малкото нови такива учили децата на прЪвУпис и че втората световна била между САЩ и СССР.

За толкова пари, толкова... Всички знаят, че евтиното излиза скъпо, но въпреки това купуват, най-евтиното...

АХАХАХАХА Не е истина, просто! 680 лв БРУТНА заплата - директор на училище. Същевременно, в момента в джобс: Чистач/хигиенист-Машинна Група - 600 лв НЕТО. Не ми се ще да погледна за помощници в кухня, помощник готвачи, че положението съвсем ще е трагично. НАПРЕД БЪЛГАРИЯ, СВЕТЛОТО ТИ БЪДЕЩЕ ЩЕ Е В РЪЦЕТЕ НА ХОРАТА БЕЗ ОБРАЗОВАНИЕ, ДРУГИТЕ ЩЕ МАХАТ ОТДАЛЕЧ

Защо за учителите да има условие последните 10 години да са работили в едно училище, за да получат тези 8 заплати при пенсиониране. При полицаите как е? Значи ако училищети в което си работил се закрие или свие щат, малко преди да се пенсионираш, си прецакан. Нищо че си бил учител 30 години...

Там където работя е същото. Може да си работил 30 год. но ако някъде в този срок си напускал дори и за 1 ден, губиш ако не всичко, поне повечето! И това е договорено условие с профсъюзите.

Условието е последните десет години да нямаш друг работодател освен министерство на образованието или както ще го кръстят преди да се пенсионираш.Дори през това време да си бил на борсата пак не губиш право.

БРАВО!

Напрао е супьер, пак ши ги изберем същити! Поо цял ден им го обяснявам туй на ученицити ми и дано станат хора един ден кът нас

Ти къде "преподаваш"? В пожарникарското ли? Да не си ученик на "доктор" Боко тиквата? Е! Научи ли се от коя страна се държи маркуча? Струята не към теб, нали?

Трябва при пенсиониране да им правят изпит . Който се яви и го покрие да му дадат и 20 заплати , ама който не го покрие да му ударят 80 тояги на голо дето със своята некадърност е осакатил поколения наред!

С тази логика далеч няма да стигнем. И изпита и боя трябва да са преди белята, а не след нея :)

Това много ми хареса! Не знам дали си учител (като мен), но си прав. Преди пенсиониране един учител достига двойна зпалата спрямо новоназначен. Дали, обаче, знанията и мотивацията му за работа са двойни? Въпроса в повечето случаи е спорен.

Извинявай/не заслужаваш да се обръщам с извинявайте/, но на ТЕБ много трябва да се обяснява.

Учителите не са държавни, а общински служители и си плащат сами осигуровките.

А общините с чии пари се издържат?

С пари на общините. Докато в министерството всичко се краде.

Kакви три до шест процента на заплта която е много под жизненият минимум в цяла Европа, какви глупости са това ??? без генерална реформа в системата остава прост народ, проста държава, очалгарени ученици, прости и следователно евтини даскали които не могат да заработят и цент в някоя цивилизована страна... псевдоекспертите нямат и идея за някакъв смислен план защото самите те са малоумни шуробаджанаци с безмерно ограничен потенциал на полезно действие и примитивно ниво на техническа мисъл

Кога ще престанете с нашите данъци да раздавате пари на държавните служители? Какви са въобще тия заплати при пенсиониране? Държавните служители не плащат осигуровки, най-големия длъжник на НОИ е държавата ......и какво излиза ? Държавата няма пари да си плати осигуровките на служителите, а има пари да раздава недоразумението "заплати при пенсиониране" !!!!

Май не правиш разлика между държавни и бюджетни служители?

Все са един дол дренки дебелогъзи некадърници!