Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков е разпоредил одит на БДЖ. Това съобщиха пред Dir.bg от транспортното министерство.

"Назначен е одит за цялата дейност и работа на дружеството. Основно ще се проследи изпълняването на графика на движение на влаковете. Ще види и как се обезпечава самото изпълнение на графика - колко са наличните вагони, наличните локомотиви и т.н. Какъв е служебният състав, който трябва да обезпечи нормалната работа на движение", обясниха от министерството.

Одитът не е регулярен, а e по заповед на министър Желязков, който преди дни обяви, че дълговете са изплатени и ако държавата досега се е грижила за дружеството, вече ще се грижи за пътниците.

"В момента съм изпратил одит в пътнически превози, за да проверя как се спазва графикът за движение на влаковете. Проверява се и Национална компания "Железопътна инфраструктура" за проходимостта на жп линиите. А промяната на пътническите превози е свързана с доставката на нови мотрисни влакове. В близките месеци ще се надгради билетопродаващата система, за да не се стига до тези неприятни ситуации с претъпкани с пътници вагони, които една електронна система не може да допусне", каза още министърът.