Около 860 души чакат за трансплантация на бъбреци, чакат пациенти и за сърце, черен дроб и стволови клетки, уточни той. Целта на създадения фонд е да създаде условия да се подобрят възможностите за трансплантация в България, а ако няма как това да се случи в страната, да стане в чужбина, каза Нанев.
Според него необходимите средства за всички нуждаещи се пациенти сега в момента са около 97-98 млн лева, предаде БГНЕС. Но премиерът каза, че пари ще се намерят, добави министърът.
По-сложна е темата, когато става дума за деца. Чисто законово до 6 г. възраст е по сложно за експлантация на органи, каза д-р Делян Платиканов, специалист по трансплантации. Трябва да се търси подходящ рецепиент чисто физиологически. Трябва да се правят сложни изследвания, за да се установи съвместимост, посочи той. Агенцията по трансплантацията е била във възход, но е нарушена връзката с отделните болници, посочи някои от настоящите проблеми министърът. В момента нямаме достатъчно средства.
Това е процес от установяване на мозъчната смърт, поддържането на органите на донора в този момент. Но всичко свързано с дарението на органите е преди всичко промяна на мисленето в нашето общество, подчерта той. Д-р Нанев каза категорично, че до месец Фондът ще заработи. ЕС ни критикува за корупция на всички нива и здравеопазването е едно от тях, каза министърът в коментар на оценките на ЕС за българското здравеопазване. Срещу нея трябва да работим заедно с всички ведомства.
Източването на на Здравната каса е въпрос на ценообразуване , защото нямаме остойностяване на медицинските дейности, подчерта д-р Нанев. Като метод на плащане за клиничните пътеки не е добър и точен. Подходът трябва да бъде поднесен в няколко посоки, за да бъде регламентиран. Трябва ни методология, за да се регулира системата.
По повод на лекарствата министърът каза, че има лекарства, но снабдяването става по определени правила, но те не са съвършени. Основното е да се подобри системата на търговете на лекарства, защото както отчете Сметната палата се създават условия за сериозен корупционен риск, посочи д-р Нанев. В момента се извършват проверки от страна на Министерство на здравеопазването, като са включени и държавен финансов контрол, както и външни експерти, задължително от други градове, изброи министърът. Той каза, че болниците ще се преструктурират, а не закриват, като ще се прецизира кои болници ще бъдат за активно лечение, защото при тях са най-много разходите. Не е въпросът да орязваме средства, а да създадем финансова дисциплина, за което ще помага и министерство на финансите, заключи д-р Нанев.