От 1-ви август влизат в сила новите цени на електроенергията. Цената на дневния ток пада с между 4.12 и 4.90% при различните електроразпределителни дружества. Нощната енергия поевтинява с от 3.43 до 6.82 на сто.

ЧЕЗ

От днес "ЧЕЗ Разпределение България" започва извънредно отчитане на електромерите, предаде БТА.

Желаещите да сами да отчетат показанията на електромерите си трябва да направят своя отчет и да подадат данните към компанията между 1 и 7 август на телефон 0700 10 010, имейл адрес zaklienta@cez.bg, факс 02/ 8959 667, през уеб-сайта на компанията и в Центровете за обслужване на клиенти на ЧЕЗ.

Потребителите трябва да посочат данните от електромера (по всички тарифи), клиентски номер, дата на отчитане, трите имена на титуляр и адреса на обекта, за който се декларират показания.

ЕВН

Компанията предлага три възможности за отчитане на енергията в ситуация на смяна на цените.

  • отчитане на консумираната енергия от отчетник на ЕВН за клиенти, при които отчетният период съвпада с периода на смяна на цената на енергията
  • самоотчитане на показанията и изпращането им до дружеството
  • метод на интерполация - количеството консумирана енергия се по стари цени се изчислява като произведение на броя на дните по средната дневна консумация на клиента за пълния отчетен период, а количеството консумирана енергия по нови цени се изчислява като произведение на броя на дните от 1 август 2013 г. до датата на отчитане пак по същата средна дневна консумация за пълния отчетен период

Във връзка с отчитането по новите цени няма да се променят регулярните целомесечни срокове на отчитане, посочиха от ЕВН.

Енерго-Про

Дружеството няма да извършва допълнително отчитане заради промяната на цената на тока.

Отчетният период ще се раздели на два подпериода - по новите и по досегашните цени, а потребената от битовите клиенти електроенергия ще се разпределя пропорционално на броя дни преди и след датата на промяната на цената на база среднодневна консумация, обясниха от Енерго-Про.

Клиентите на дружеството също могат сами да декларират показанията на електромера си в срок до 7 август 2013 г. на телефон 0700 161 61, в центровете за обслужване на клиенти или на имейл адрес - service@energo-pro.bg като посочат своя клиентски и абонатен номер.

Фактурите

Във фактурите и на трите дружества информацията за консумираната електроенергия ще бъде разделена на два периода - по старите и по новите цени.

Променя се ценовата структура и съдържанието на фактурата за електроенергия. Oт 1 август 2013 г. три от компонентите на крайната цена, вече няма да се изписват в отделни редове и стойности във фактурата, а ще бъдат прибавени към цената за електрическа енергия. Това са добавката за зелена енергия, добавката за невъзстановяеми разходи и добавката за високоефективно производство на топлинна и електрическа енергия.