"Доста сериозно сътресение е последната акция разкрила, че високопоставен служител от отдел "Наркотици" е покровителствал престъпни групи, защото все пак е една от ключовите служби в ГДБОП" - това коментира Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията по повод ареста на двама висши антимафиоти, вземали подкупи и осигурявали чадър над наркобосове.

Според него това може да доведе до сблъсък между наркогрупировките като този от 2016 г. и разлепването на листовки със снимки на наркодилъри, на които пишеше "Кой трови вашите деца?".

"Струва ми се, че това, което в момента се случва, също е част от сблъсъка между групировките", каза той.

Безлов подчерта, че е важно след тази последна акция да не се смени едно покровителстване с друго. По думите му това е много тежък случай, защото са ударени най-високите структури. 

"Надявам се, че в случая с тази акция няма политика, а една добра операция с откриване на ключов служител на такава ключова позиция", коментира той.

Според него важното тук е, че е замесен човек на много висока позиция, а не редови полицай, важно е и как той е стигнал до този пост. 

"Много са опитни хората на високи позиции, които участват в тези специални отношения като покровителставане на престъпни групи. Има много случаи на пропускане на такива случаи и не само у нас. Районите за наркоразпространени, съвпадаха с тези на РПУ-тата, специално направихме преди време карта. Нещата се промениха от 2002 г. - самите групировки се бяха разбрали помежду си да си преразпределят териториите и ако сте дилър и продават в чужда територия, следва наказание. 2009-та се разпадна това и няма такива райони, но в цялата страна знаеха кои са разпространителите", коментира още експертът.

Според него нямаме достатъчно добри механизми за контрол над високопоставените служители.

Безлов коментира и записите, за които се твърди, че са с гласа на премиера Бойко Борисов:

"Това е част от предпредизборната борба - едната хипотеза, другата - отмъщение с арабски привкус (атака от Дубай и Божков), който каза, че ще влиза в политиката. Важно е да се проследи какви са щетите спрямо електората, дали ерозира или стабилизира този електорат".