Прокуратурата утре ще поиска постоянен арест за двамата висши антимафиоти Цветан Панков и Кирил Ванков. Според обвинението срещу заплащане, те са покровителствали престъпни групи за трафик и разпространение на наркотици. Постоянен арест ще се иска и за тяхна подчинена, която е била свръзката им с наркобандите. В групата има и четвърти разследван. Той не е служител на МВР, представял се като сътрудник на американската агенция за борба с наркотиците ДЕА и е притежавал фалшива карта на Международна полицейска асоциация, съобщи БНТ.

За арестите на началника на сектора за борба с наркотрафика и разпространението Кирил Ванков и прекия му шеф - началника на отдел "Наркотици" в ГДБОП Цветан Панков съобщи вчера главният прокурор Иван Гешев. Заради скандала оставки подадоха зам.-главният секретар на МВР Георги Арабаджиев и директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

До задържането на топ полицаите се стигнало, след като в края на януари на зеленчуковата борса в столичния жк "Слатина" бе задържан над половин тон кокаин, импрегниран в над 6 600 кашона с цитруси, внесени от Колумбия.

Действията на полицията изненадват трафикантите. Те не са очаквали тази засечка. Дрогата пристига с официална пратка и така пътят й е лесно проследим. Разследващите бързо попадат на няколко ключови следи по пътя на кокаина от пристанището в Солун до борсата в София. Задържани са трима, между които и бивш шеф на столичната митница. Ден по-късно между две групи, за които има данни че се занимават с трафик, възниква напрежение и взаимни обвинения за предателство. Разследващите започват да ги наблюдават внимателно и засичат посредник, който влиза във връзка със служителка на антимафитотите, за да търси съдействие.

От "Вътрешна сигурност" моментално поставят полицайката под наблюдение, само за дни успяват да навържат във веригата още двама - Кирил Ванков и Цветан Панков.

По неофициална информация, по указания на двамата - антимафиотката, която била свръзка с наркобандите, определяла таксата, която трябва да им се плати, за да "нулира" проблема.

"Работата е продължила няколко месеца. Това, което е факт, ако мога да опиша най-общо дейността им, защото в тази група, да я наречем по този начин, участват и лица, които не са служители на МВР. Включително един, който се е представял за сътрудник на ДЕА, разбира се не е такъв. Мнимият сътрудник на ДЕА бил необходим, за да им придаде повече тежест пред наркобандите, които се занимават с трафик през страната ни към Нидерландия", обясни главният прокурор.

В случая, обаче, мнимият агент на ДЕА влязъл в нова роля - да гарантира, че разследването няма да излезе от България и освен вече задържаните за други няма да има последствия.

"За съжаление, това е информация, която разбира се не мога да оповестя изцяло, така да се каже са преминали на по-високо ниво на играта. В някаква степен са били на крачка да компроментират доверието в българските служби от някои наши партньорски служби", каза още Гешев.

Разследващите били поставени пред нова задача - да филтрират комуникацията на Ванков и Панков със службите на други държави от ЕС. Така двамата антимафиоти не успяват да попречат и стартира международната операция „TORTA AHOGADA" на територията на Испания, България, Нидерландия и Колумбия. Иззет е над 1 тон кокаин и са задържани 18 души.

В началото на май разследващите засичат нов сигнал, че групата на антимафиотите ще осигури близо 400 килограма кокаин да отпътуват към Западна Европа. От "Вътрешна сигурност" наблюдават, че в отдел "Наркотици" в ГДБОП само имитират работа.

"Това са изключително опитни служители, дългогодишни на МВР, така че те знаят как работят службите, как работи прокуратурата", коментира Иван Гешев.

Началниците Цветан Панков и Кирил Ванков, обаче са изненадани от това, че случаен патрул спира първата пратка от 40 килограма кокаин в автомобил в Студентския град, а ден по-късно колегите им столичната полиция намират и останалото количество в апартамент в квартала. Двамата антимафиоти поемат ангажимент да ударят конкурентна група, но искат допълнителна сума. Получаването й било уговорено за 25 юни вечерта и Панков лично отишъл да вземе парите и да гарантира, че този път пробив няма да има. В този момент е задържан. Малко по-късно белезници са щракнали и за останалите в групата.