По искане на спецобвинението Специализираният наказателен съд остави за постоянно в ареста арестуваният шеф на отдел "Наркотици" в ГДБОП Цветан Панков и шефът на сектора за борба с наркотиците Кирил Ванков. Третият служител на МВР - Василена Фикирлийска, обвинена, че е била свръзка, излиза на свобода без мярка за неотклонение.

Според обвинението от години Панков и Ванков са осигурявали чадър на групи за разпространение и трафик на наркотици срещу пари.

Пред съда задържаните дадоха друго обяснение - че са натопени от хора от ъндърграунда, срещу които се работили. Те призоваха да не се дава доверие на твърдения на хора, срещу престъпната дейност, на които е работела ГДБОП.

Вижте снимки >>

Според адвоката на Панков, по делото данни за престъпна група няма, но има данни за провокация към подкуп от подалия сигнал до прокуратурата.

Освен Цветан Панков, Кирил Ванков и Василева Фикирлийска, част от групата е и цивилно лице. Той е обвиняем за участие в престъпната група, той е и свидетел срещу тримата полицейски служители. Десислав Такев е бил посредникът за подкупите,  вземал 10% от сумите, за да носи пачките. Той е на свобода с "подписка".

Според обвинението, дейността на групата е била в няколко направления - получаване на подкупи от групи за наркотрафик и наркоразпространители, получаванe на подкупи за неутрализиране на конкуренти на наркопазара у нас и предоставяне на предварителна информация за предстоящи действия по разследването. Групата е действала от 2017 година.

Според съда има опасност Панков и Ванков от ГДБОП да извършат престъпления навън, както и обосновано предположение, че са автори на престъпленията, в които са обвинени.

Обвиняемата Василена Фикирийска остава без мярка, защото, според съда, нямала отношение към групата.

Снимка: БТА

Пред съда Цветан Панков заяви, че са искали по-лека мярка за неотклонение от задържане под стража. Защитата му заяви, че той има множество отличия, а срещу него и колегите му свидетелстват престъпници. Имал и високо кръвно.

Кирил Ванков пък заяви, че много от свидетелите са му "изключително ядосани", защото са били задържани при операция под негово ръководство. "Не позволявайте на организираната престъпност да се разправя с тези, които им създават проблеми", каза още той.

Снимка: Булфото

Обвиняемата Василена Фикирийска е сочена от прокуратурата за интимна приятелка на Панков. Тя заяви, че не разбира как е участвала в схемата, а според защитата й е обвиняема само, за да има обвинение за организираната престъпна група, в която по закон трябва да участват повече от 2 лица.

Панков, Ванков, Фикирлийска и Такев бяха задържани в четвъртък. Оказа се, че друг наркобос - Росен Кръстев-Стъкларя, е дал белязаните 5 хил. лв. на комисар Панков. Преди това той е пуснал сигнал до отдел "Вътрешна сигурност" в МВР и дал показания, че Панков и Ванков са вземали пари за чадър от 2017 г. насам. Дори го предупреждавали за предстоящи арести и той бягал в Гърция.

Росен Кръстев разказал за цялата си комуникация с Цветан Панков. Дал и записи на разговорите им по телефона. Когато комисар Панков му звънял, Стъкларя включвал телефона на високоговорител, а жена му записвала. Росен Кръстев-Стъкларя в миналото е работил за Бандата на чуковете, след това стана свидетел срещу тях. От години е самостоятелен играч на наркопазара. Той признал, че е плащал на полицаите, за да разследват конкурента му на пазара Габриел Боцев-Жабата, който има две дела като лидер на престъпна група за дрога, осъждан е, но продължавал да се занимава с наркотици.

Радо Ланеца и Весо Паяка се търсят от август м.г. по разработка на Панков и Ванков, дали показания пред съдия как са плащали подкупи.

Най-голямата изненада по делото са издирваните лидери на наркобандата, разбита през август 2019 г. Радмил Ранов-Ланеца, Веселин Христов-Паяка и Златомир Запрянов, които са подсъдими задочно. В тяхната група е и Росен Кръстев-Стъкларя. Цветан Панков и Кирил Ванков участвали в разработката за разбиването на групировката, а 16 от 42-ма души се издирваха допреди няколко дни. Оказва се, че както са издирвани, Ланеца, Паяка и Запрянов се появили на 24 юни пред съдия, за да свидетелстват срещу антимафиотите Панков и Ванков.

На заседанието прокурорът призна, че не е знаел за издирването им и веднага са прибрани в ареста. В показанията си Ланеца разказал, че полицаите от ГДБОП, които се борят с наркотрафика, вземат пари от мъж с прякор Турчина, за да покровителстват неговата организация. Твърди още, че посредникът - Десислав Такев, който вземал подкупите, ги носел на Ванков. Златомир Запрянов пък разказал за тефтера си, в който записвал плащани суми. За абревиатурите БОБ-1 и БОБ -2, твърди, че са парите на Панков и Ванков.

Радо Ланеца също също разказал, че Ванков е бил пред уволнение заради сериозен гаф и шефът му Цветан Панков го е спасил от уволнение. Защитата на арестуваните полицаи разказа за наградите, които са получавали в България и чужбина. Според тях двамата са разследвали бандата на Ланеца и сега мафиотите си отмъщават за това.

"Приблизително 5 хил. лв. е заплатата на Цветан Панков. Участвал е в разбиването на групите както на Ланеца, така и на Росен Кръстев. Цялостната картина не си пасва. След 30 г. служба да поиска и да приеме 5 хил. лв. от такова лице", възмути се един от адвокатите на Цветан Панков, който бил участвал в залавянето на стотици тонове дрога за стотици милиони лева.

Разпитваните по делото разказвали за различни суми, които е трябвало да им плащат  - от 5000 до 50 000 лева, съобщиха по-рано от МВР и прокуратурата.

Цветан Панков и Кирил Петков играели на доброто и лошото ченге и пред хората от наркобизнеса демонстрирали конфликтност, каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева:

"Единият фиктивно изготвял справки, доклади и сигнали срещу тях, а другият им обещавал помощ и съдействие срещу получаването на определени парични суми."

Директорът на "Вътрешна сигурност" в МВР Стефан Банков уточни:

"Общо казано, единият създаваше проблеми на престъпния свят, а другият се срещаше с тях и искаше парите. Считам, че те са оказвали давление под формата на заблуждение, не пряко! Добри манипулатори са, добре се възползват от ситуацията и най-вече, когато служителите имат нужда от помощ, подкрепа, методически указания. Пряко не са оказвали натиск, но под формата на манипулативно давление".

Според разследващите от действията на групата са били провалени редица разследвания у нас и в чужбина. Пострадал е и имиджът на България пред чуждите ни партньори.

"Засегнат е международния авторитет на страната ни заради факта, че обвиняемите лица са осъществявали сътрудничество с чуждите служби. Вярвам, че органите на МВР бързо ще върнат доверието към чуждестранните ни партньори. В резултат на тази престъпна дейност са били провалени редица наказателни производства в страната и чужбина чрез предоставянето на предварителна изпреварваща информация на разследваните лица за предстоящи действия по разследването и задържания от страна на правоохранителните органи", каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева.