Ивайло Спиридонов подава оставка от поста на директор на ГДБОП. Той го съобщи с обръщение в сайта на  службата и благодари на колегите си за съвместната работа.

Той подчертава: "През изминалите 5 години всички ние работихме усилено за възстановяване на ГДБОП и изграждане на позитивния й обли, както сред българското общество, така и сред международните партньори". 

Оставката му идва ден след ареста на шефа на отдел "Наркотици" Цветан Панков и на сектора Кирил Ванков.

Самият Спиридонов подчертава, че именно този случай е провокирал решението му да се оттегли от заемания пост и да поеме отговорността за случилото се. "Смятам, че това е морален и логичен акт", заявява Ивайло Спиридонов. 

Междувременно стана ясно, че министър-председателят Бойко Борисов е провел среща с министъра на вътрешните работи Младен Маринов в Министерския съвет, съобщи пресслужбата на кабинета.

Министър Маринов е докладвал на премиера за съвместната акция на Дирекцията "Вътрешна сигурност" към МВР и Специализираната прокуратура, при която са задържани началникът на отдела "Противодействие на наркотрафика и разпространението на наркотиците" в ГДБОП, началник на сектор в същата дирекция и още един служител от вътрешното ведомство.

"Поздравявам Ви - МВР и прокуратурата, за тази операция, защото ние винаги сме казвали, че трябва нашата къщичка да е чиста. Така че, приемаш оставките, предлагаш ново ръководство и продължавате напред", е заявил от своя страна министър-председателят Бойко Борисов. В рамките на срещата с вътрешния министър премиерът Борисов е поискал оставките на заместник главния секретар на МВР главен комисар Георги Арабаджиев и на директора на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов. Според министър-председателя трябва да се действа безкомпромисно към всички.

По време на разговора министър Маринов е докладвал, че са задържани трима служители на ГДБОП, които отговарят за противодействие на наркотиците. "В момента продължават процесуално-следствените действия", е отбелязал още министърът на вътрешните работи. Министър Маринов е добавил, че е разпоредил на главния секретар да направи анализ на работата на дирекцията, на базата на който министърът да вземе информирано решение.

 Заместник - главния секретар на МВР главен комисар Георги Арабаджиев също подаде оставка. Двете оставки са приети от вътрешния министър Младен Маринов.

Снимка: ГДБОП