Арестуваните от ГДБОП са следени няколко месеца. Помагали са на всички, които си плащат. Това обяви главният прокурор Иван Гешев пред БНТ.

"Вътрешна сигурност и Специализираната прокуратура са работили заедно. В случая говорим за най-висшите служители в ГДБОП. Вместо да работят в полза на гражданите се оказва, че са били на хранилка. Случаят се разплита след добра оперативна работа на Вътрешна сигурност на МВР, след което са докладвали в прокуратурата. Работата е продължила няколко месеца", казва Гешев.

Той разкри, че в групата им е имало и хора, които не са от МВР. "Един се представял като служител на ДЕА, а не е такъв. Помагали са на всички, които си плащат. Включително и на противници в наркопазара", каза още Гешев.

Според него такива случаи има във всички държави. "Надявам се такива случаи да бъдат все по-малко. Във всяко стадо има и мърша", каза още обвинител №1.

"Имало е логистика при трафика на наркотици, удряне на техни колеги, обещания и за закрила и т.н. Помагали са на всички, които си плащат. В някаква степен са били на крачка да компроментират доверието към българските служби в страни от някои партньорски държави", допълни Гешев.

Главният прокурор коментира и обвинението на президента, че влиза в политическата игра на страната на премиера.

"Българският президент е политик и се присъединява към една поредица от политически изказвания. Характерното за българския политически живот е, че винаги грешката е в другия. Когато допре до твоята партия, нещата се обръщат", допълни Гешев.

"В прокуратурата има образувана проверка по този случай, доколкото съм уведомен с една поредица от снимки, заяви Гешев относно записа, за който има твърдения, че се чува гласа на премиера Борисов. - Максимално открити сме към българското общество. По безпрецедентен начин."

Обвинител номер 1 у нас коментира и скандала с есемес чатове между съветника на президента Пламен Узунов и обвиняемия бизнесмен Пламен Бобоков.

"7 дни преди да бъде публикувано официално, един бизнесмен получава решение на ВАС. Представете си какво би станало, ако това се случи във Франция? Аз не отговарям за кадровата политика на президентството, на Министерски съвет. Моята работа е да определям целите и задачите на прокуратурата, а те са да няма недосегаеми лица", каза още Гешев.

"Главният прокурор не може да разследва записа с премиера Борисов, това се прави от назначени прокурори. Българската прокуратура не се притеснява да разследва и проверява. В момента сме максимално открити към българското общество. Прокуратурата информира българското общество, за да чува истините, а не да чува становищата на престъпниците. Показваме нашата гледна точка", коментира Иван Гешев.

"Моята работа да определям целите и задачите на прокуратурата, да няма недосегаеми лица. В България има над 95% осъдителни присъди по всички случаи - това е огромен процент в сравнение с други държави", посочи главният прокурор.

Попитан дали всички обвинения, които повдига прокуратурата, ще издържат в съда, той каца, че причините за провала на едно досъдебно производство може да са различни. "Нашите законодателство е най-остарялото в ЕС. Наказателното ни законодателство е най-остарялото в целия Европейския съюз, но въпреки това българската прокуратура лови слонове с въдица. Върнете се в 2017 г., тогава нямаше да знаете, че има специализирана прокуратура. Един човек в малък град каза, че в момента съществува само тя. Някой преди 6 месеца можеше ли да помисли, че лице като Божков ще се укрива. Знаем срещу какво сме изправени, знаем кой плаща, знаем за стреса, на който ще сме изложени, но знаем и какво заслужават българските граждани. Знам, че и в моето стадо има мърша."

"Ясно е, че за русенския прокурор е лобирано, че това е скандал сравним с Красьо Черния, но в този човек има капчица морал - той си подаде оставката", заяви Гешев.

"Това, че определен политик иска негови политически противници да бъдат разследвани, това нас не ни интересува. Дори да е президент. Конкретен прокурор следи конкретното досъдебно производство, коментира главният прокурор. - Във вторник бяха извърни действия по отношение на друг съветник за президента, беше му взет мобилния телефон. Вчера беше разпитван трети съветник. Те са разпитвани по различни дела."