София град влезе в червената зона по разпространение на . Това не е добре. Това коментира на фейсбук страницата си математика Николай Витанов, който прогнозира негативно развитие на ситуацията в страната. 

"Картата на риска по нашата методология също показва начало на негативно развитие. Виолетовото расте. В тези области човек вече трябва да е по-внимателен. От друга страна, по време на пиковите стойности на предишните две вълни, тази карта беше изцяло виолетова. Което показва, че обстановката може и да не е спокойна, но още не е много лоша", заявява Витанов.

Прогнозната карта на 14-дневната заболеваемост си е от червена по-червена. Там друг цвят скоро няма да видим, прогнозира Витанов. Той уточнява, че към момента базовото репродуктивно число е 1,118, като обхватът на заразата продължава да се разширява.

Снимка: Фейсбук

Днес има карта на регистрираните случаи и на смъртността. Виждате какво става в последните дни - броят на регистрираните случаи почти не расте, а смъртността се увеличава доста. Изводът е, че може и да сте със симптоми и да не се регистрирате като болен, но математиката ще хване този процес.

Снимка: Фейсбук

Математикът показва картата и по възрасти. Той пита: "Да не би делта вариантът да е спрял да атакува младите и се е прехвърлил на старите? Не разбира се. От възрастовата група до 49 години се върнаха със симптоми от почивка, тестваха се в къщи, излязоха положителни и доста от тях не се регистрираха. Но Витанов спипа това развитие навреме, нали така. И сега виждате и вие, как го спипа. Нали се сещате, че като има тези данни, Витанов може да определи и колко заразени със симптоми се крият и не се регистрират". 

Снимка: Фейсбук

Математикът прогнозира, че в пика на четвъртата вълна ще се достигне стойността от 500 000 регистрирани случая.

Снимка: Фейсбук