София - градът с най-много жители и най-много заразени с коронавирус в България, осъмна под маска. За поредно денонощие столицата чупи рекорди по най-много положителни тестове  - 483 от общо 1 472 заразени в страната.

Снимки от улиците на сутрешна София вижте тук >>

При струпване на хора и невъзможност за спазване на физическа дистанция от 1,5 м гражданите трябва да носят маска или друго средство, покриващо носа и устата (в т.ч. кърпа, шал, шлем и др.), гласи заповедта на министъра на здравеопазването, която е в сила от днес за цялата страна.

"Маските не спасяват на 100%, но маските значително намаляват възможността хората да се заразят", увери отново проф. Тодор Кантарджиев на брифинга на Оперативния щаб.

Нулевара толерантност за неспазване на мярката, обявиха здравният министър и столичният кмет. В момента не стои въпросът за затваряне на града заради разпространението на пандемията. За да се ограничи заразата, е важен контролът, подчерта Йорданка Фандъкова.

Контролът се затяга с повече изненадващи проверки през деня и вечерта в супермаркети, градския транспорт и метрото. Мобилни групи от смесени екипи на РЗИ и полиция следят за спазнане на мярката. Проверяват не само дали носим маска, а и дали е правилно поставена. Глобата стига до 300 лева. От днес пускат и резервни влакове в пиковите часове на най-натоварените метро линии. Според контрольорите пътниците в метрото са по дисциплинирани от тези в наземния транспорт.

 В София има 78 училища, в които са открити ученици и учители с позитивни резултати от PCR тестове, каза пред журналисти директорът на Столичната регионална здравна инспекция Данчо Пенчев. Поради тази причина 3396 ученици и 210 учители са под карантина.

Снимка: БТА

Хоспитализирани в столични болници са 425 пациента, посочи Пенчев. По думите му прави впечатление, че в столицата се запазва тенденцията за безсимптомно, леко протичане на заболяването.

Снимка: БТА

До края на деня ще бъде издадена заповед, според която до понеделник всички столични болници трябва да организират  Covid зони, обезпечени с персонал. Зоните ще бъдат съобразени с капацитета и възможностите на лечебните заведения, подчерта Пенчев.

Снимка: БТА

В момента все още няма грип, каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Грипът започва през ноември, през декември започва първото епидемично разпространение, а пикът на болестта е януари или февруари, добави проф.Кантарджиев.

Снимка: БТА