„Средностатистическият жител на София живее със стандарта на покупателна способност на средностатистическия европеец”, констатира икономистът в предаването на Нова „Здравей, България” днес сутринта.

Разликата в доходите в София и другаде в България може да е дори "в пъти".

"В София доходите са близо двойно по-високи от тези в област Видин и тяхната структура е много по-благоприятна – даде пример Алексиев. - Над 60% от доходите на домакинствата в София идват от работна заплата, а не от помощи и пенсии."

Алексиев коментира и други данни за някои области в страната.

„В Смолян има добро ниво на заетост и много висока икономическа активност. Това обаче е и областта с най-негативен механичен прираст т.е. повече хора напускат, отколкото се заселват там всяка година”, обясни той.

Разград и Силистра пък до голяма степен вече споделят социално-икономическото ниво на развитие на Видин и Монтана. Там има голяма структурна безработица.

„В Кърджали имаме голям проблем – не знаем колко хора живеят в Кърджали – добави експертът от ИПИ. - Ако вземете данните за здравноосигурените хора и данните за населението и ги сравните, ще видите, че 105% от хората са здравноосигурени, което няма как да истина.”