Заплатите в София са многократно по-големи от други области

Все по-голяма става разликата в заплатите в София и в области на България, посочи по Нова телевизия Явор Алексиев от Института за пазарни икономика (ИПИ).

Обратно в новината

Коментари - Заплатите в София са многократно по-големи от други области | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Абе, що не пише нищо за радходите?

е какви са ти разходите бе Самуилов? Услугите са си направо без пари, колко даваш за едно постригване, за едно кино, за такси? Имаш вероятно собствено жилище. А знаеш ли какви са цените на имотите например в Мюнхен, ами гонят от 4 000 евро на квадрат нагоре. А средните заплати се въртят около 2000 евро, брутно. След това може да провериш и цените им за горните услуги.

не е възможно всички да отидат в София - нали разбирате , че няма как да стане, както и не е възможно всички да станат ИТ специалисти. В САЩ в момента има масови протести , минималното заплащане да бъде 15 долара на час- това е нещата са прости

Институтът за пазарна икономика, противно на представата за "институт", се състои от общо 5-6 пишман-икономисти като въпросния някой си Явор Алексиев, всички на видима възраст около 27-30 г. Загова не е чудно, че ИПИ изваждат нищо-не-вършещи-работа заключения като горното за "средностатистическия софиянец". Със същия успех могат да ни цитират вица за свинското със зеле и да не хабят мастилото, защото повечето от реалните софиянци ядат само зелето на развитите европейци, а платените с целеви американски пари поръчкови икономисти от ИПИ ядат свинското. Чудното, обаче, е, че точно те и само те са канени в медиите, за да ни пробутват подобни умозаключения, сякаш в България няма хиляди други икономисти. Навярно американците пращат на ИПИ и за ПР и и пропаганда. Искаме да чуваме и други мнения!

Абсолютно точно!!!!!

Ето с какво започнаха да ни БУДАЛКАТ - ЧЕ ЖИВЕЕМ КАТО ЕВРОПЕЙЦИ!!!!!!! Ама ние сме за е.ане, щом им се вързваме на номерата....Направете една анкета и да видим дали софиянци ще потвърдят, че са богати като европейците!!!!!Така ни будалкат мече 27 години, че сме свободни..... Нека някой ми каже, че може да отиде при чорбаджията си т.е. при РАБОТОДАТЕЛЯ СИ, и ми каже, ЧЕ Е ТЪП И ВЗЕМА ГЛУПАВИ РЕШЕНИЯ.... Дали на другия ден ще бъде на работа.... Ега ти СВОБОДАТА......

Пробвай в Германия да кажеш на работодателя си, че е тъп и не може да взима решения и ще бъдеш уволнен веднага. Там проблемът е, че дори и да се изкажеш негативно за бежанците пак е възможно да те уволнят. А това вече е ненормално.

Няма нищо вярно в писаниците дотук.Просто в София е и сиренето/бюджета/ и ножа-началниците.А всичките глупости за ЙТ специалисти са несериозни.Забравих крадците по обществените поръчки и ЕВРОПЕЙСКИ ПРОГРАМИ.

В пазарната икономика има логика. Другото е от дявола ,демек комунизма. Когато се правят коментари ,нека хората със способности, с финанси с предприемчивост си кажат думата, защото те движат икономиката и държавата напред. А ВСЕКИ ИСКА, А КАКВО ДАВА

Може да бъдем ОЩЕ по- добре, отЕеврипийци, ако Бойко намери малко време да ги забрани, Просташки реклами, на мазните женски кълки, хора артисти в лудо боричкане за наденици, и баби фмерисани с предложение "млечни" продукти, а Зъбатата, да даде на Човеците едни пенсии над 200 еври, както са Македонските. Или Шут на Герп, и, напускат Европа, и Българите!

Това че сте от София не значи че сте по-умни или по-красиви. Айде да направим Сливен столица и да видим след 25г. дали нема да ви стигне, та и надмине.

someone

аман от негативници, софия това, софия онова. ами кои ви спира да идете в софия да си пробвате късмета да заживеете по-добре? идете, учете, работете, търсете контакти с хора, които могат да ви помогнат, софия не е на другия краи на земята. да, в началото може да сте на квартира, но ако ви потръгне няма да е вечно. с оплюване пред компютъра няма да си повишите стандарта.

А защо София да не се обособи като град-държава и да ни се махнете от главите? Ще давате гражданство и ще ни приемате като мигранти, а? А баба ти на село ще се чуди защо не може да ти дойде на гости.

Ееее -това , което пишете, са нелепи неща! България е УНИТАРНА, А НЕ ФЕДЕРАТИВНА ДЪРЖАВА- т.е. българският държавен суверенитет се разпростира върху цялата ни територия, нямаме никакви федерални провинции, НЕ МОЖЕ ДА СТАВА И ДУМА ЗА ОТЦЕПВАНЕ НА СУВЕРЕННА БЪЛГАРСКА ТЕРИТОРИЯ ОТ СЕГАШНАТА НИ ТЕРИТОРИЯ! България не е русия, германия или сащ в това отношение!

Казват,че София не е България... Защо държавата няма регулатор, за да има контрол на общините?Докога хора от нашата страна ще я напускат поради икономически причини?

Липсата на централизиран контрол върху общините и делегиране на правомощия на държавата към тях се нарича ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЯ на местното самоуправление- точно това, което е вписано в напр. миснките споразумения за Украйна. В България го имаме. За Украйна- много коментатори бъркат автономията с децентрализацията и заради руската пропаганда слагат погрешно знак за еднаквост между едният и другият термин...

Ето една много опашата лъжа: "Средностатистическият жител на София живее със стандарта на покупателна способност на средностатистическия европеец".

Статистиката им изобщо не е вярна ! Какво ме грее мене , че някой взимал 1000лв? В София колежките взимат 460 лв. Млади , хубави , учени , умни , но не се продали като миските . Нито могат да се оженят , нито могат деца да си родят. Работещите преживяват с 500-600лв бруто , при скъп транспорт , два часа път в едната посока , това ток , вода , не го слагаме в сметката. От единия край на София до другия са 40км в задръстване . За пенсионерите , който взима 300 лв е богат . Изобщо не ми се коментира ! Поредната спекулативна статия , целяща да скара Столицата с другите градове . За да ни разделят и по този признак . Останете си със здраве и не им вярвайте .

Зависи кои работещи и зависи от кой сектор на икономиката! Който иска висока заплата, да инвестира в продължаващо обучение и да си избере професия, която е добре заплатена. Няма как един човек да инвестира пари, време, нерви, труд, отказ от лично време за себе си, да завърши висше образование, след това да инвестира още пари от семейният си бюджет в своето продължаващо обучение, да е с над 15 години стаж по специалността си , и да получава толкова, колкото получава онзи, който само е махал крачоли и си е живял живота без никакъв напън да инвестира в себе си и в бъдещето си и да учи!

someone

по принцип си прав, но у нас има много примери за такива учени, които взимат колкото онези, дето махали крачоли, дори и по-малко от тях. това, дето го говориш важи основно на запад.

Родена съм и израснала в София. Това, което казваш не е вярно. Вероятно лично ти не я използваш, иначе всички изполваме И тази дума. Какъв е проблема? Ти беше адвокатката, нали. Има как, госпожо, има как да вложиш средства и усилия да се развиваш - и да не успееш. И това се случва постоянно, защото корупцията е огромна, чичовото и вуйчовото са навсякъде. Те се почесват, а другия колкото и да дерзае като няма късмет или връзки ще получава по-малко. Като Ви чета коментарите и по-долу, ми става ясно че и вие не сте се борила сама в живота, убеден съм че са ви уредили, личи си от разсъжденията Ви от километри. Има една приказка сития на гладния не вярва. Я по-добре си трайте и не пишете смехории.

От заложените няколко капана по-долу излиза, че българина напълно си заслужава дереджето.

Че тя от България остана само едната София.

Защото в София сивата икономика е в доста по-ниски размери от колкото в другите градове, където все още някакви феодали обясняват на работниците си, как нямало полза да ги осигуряват на пълната им заплата... Ама за да има за манната небесна пенсия от 300 - трябват пари от осигуровки. Българино, защо предпочиташ да оставяш шефа си да кара ново bmw, вместо тези пари да отиват за пенсията на майка ти???

и за неговата пенсия! Нали неговата пенсия ще зависи от сумата, върху която се е осигурявал! Този, който се е осигурявал върху 420 лв. ще вземе минимална пенсия, а този, който се осигурява върху 4200 лв., е логично да вземе 10 пъти по нея!

Хм... с тази разлика, че никой- дори и юристите- не знае, как точно ще се променят законите, докато дойде време за пенсиониране и как точно ще се формира размера на пенсията...Иначе- да - за другите неща сте абсолютно прав/а- принципът би следвало да е точно този.

Истината е, че в София заплатите на по-голямата част от жителите е 600-800 лв. Следват по-малко с 1000-1200 и после най-малкото хора над 1200 и нагоре, където влизат IT, зъболекари, сивия сектор /но него има и в провинцията/, адвокати и нотариуси, шефове и подобни. А цените за разлика от тези в провинцията са в пъти по-високи. Не както някои тук смятат че от 1000 до 1500 разликата била 1.5 пъти. Ало, проста математика за 5-ти клас. - разликата е 0.5 пъти в тази задача. Цените, обаче не са 0.5, а наистина в пъти пъти пъти по-високи в София. Къде 2.5 лв за перделък, къде са 0.5 лв. Та, при заплата 300-400 евро на болшинството хора в София тези 2.50 лв са много, както и 1.60 лв за билетче в рейса или 10-15 лв такси от центъра до младост. Да седнеш на по пица с приятел и по една кола, ще платите към 30 лв. Така че в София изобщо не са богати, напротив.

Съжалявам хората с доходи в София от 700-800лв. на месец, но не следва да заблуждават, че са в графата "най-многобройната част от населението на София. Знам , че е гадно да разбереш, че си изпаднал в категорията на най-бедните, а повечето хора са с по-високи доходи, но това е реалната истина.

Не си прав/права. Уви, точно те са болшинството. Незнам от къде си и какво е обкръжението ти, та си с така грешна представа, но тук грешиш сериозно.

Софиянци, не използваме думата провинцията, ти от къде си ;)

Родена съм и израснала в София. Това, което казваш не е вярно. Вероятно лично ти не я използваш, иначе всички изполваме И тази дума. Какъв е проблема?

Мая, Щом средната заплата за София е 1300 лв, то аз бих заложил на Гаусово разпределение около тази стойност. Т.е най-многобройни биха били заплатите 1000-1500 лв.

Допрочетох. Значи щом кажеш "пъти" се предполага умножение. Т.е разликата м/у 1000 и 1500 е точно 1,5 ПЪТИ, защото 1000*1,5=1500 Също така цените са 0,5 от тези в . . означава, че са на половина може да кажеш С 50% повече или 50% увеличение

Смяташ ли, че някой в този форум знае какво е Гаусово разпределение и знае правилото на трите сигми?

Първо държа да отбележа, че много ще се радвам ако в цяла България доходите се доближат до софийските, а софийските продължават да се увеличават. А да не става обратното. Ако някой е гледал на живо какво още излиза от това изследване ще разбере, че няма политическа сила, която да е адектватна в момента. Може би и това е причината партийните тролове да се опитават да вкарат някакъв спор "лошите богати софиянци срещу добрите бедни хора от страната". Според мен София се развива по-добре от страната, защото единствено тук има някаква конкуренция и няма диктатура на малка местна група феодали - имат власт, ама частична. Само тук може да не си от управляващата партия и да се справяш с живота прилично. Няма значение коя е управляващата партия.

....Само тук може да не си от управляващата партия и да се справяш с живота прилично...Точно така- и само в София може да не си партийно обвързан с която и да е политическа партия, и пак да си ценен именно като аполитичен експерт по специалността си и за това да получаваш отлична заплата. Точно това ни спира от 2-3 години да се преместим напр. във Варна....

Това е може би истината. Това май важи особено в общините с кметове от ДПС, примерно в Сатовча.

Ако се отчетат сивите доходи е неясно в каква посока ще се промени съотношението. От една страна, голяма част от държавната администреция, която е само със светли доходи е в София. В частните фирми и в София и в провинцията доходите са комбинирани: светли - миничалната работна заплата и сиви - остатъкът над нея. Тай като трудът е по-високо заплатен в София, логично е да се предположи, че сивият доход в София в частните фирми е по-висок от сивия доход в частните фирми в провинцията.

Много може да де пише по темата за средна заплата - на какво и кого е средното и т.н. Обаче давам пример истински - в София за ушиване на перде (купен плат да се зашие перделик и да се подгъне) вземат 2,50 лв./метър. В провинциален град (без да уточнявам кой, защото знам за поне два с еднакви цени) вземат 0,50 лв./метър. Предполагам в голяма част от професиите и длъжностите е така. Заяждайте се с провинцията, но е факт, че малко хора напускат столицата, точно защото заплата си заслужава да изтърпиш и задръстванията и работното време. И да ви светна, че и в провинцията работят повече от 8 часа на ден.

Ако в Сф някой плати за пердетата 100 лв., а другия 20, при първия със заплата 1600 ще му остане 1500, а при втория от 600 - 580. Ама колко пари ще има за храна първия и колко втория. Това е нехарактерна услуга или консуматив. Дето се вика през колко дни ти даваш пари за пердета - на години. Ама бензина, храната са си същите. Мебелите са си с тази цена, както и ТВ, пералните. А и е-магазини има. Така че не знам колко е средната заплата, но определено там се живее по-добре, дори и при по-скъпия живот както го изчисляваш. Факт е, че и народа гледа да бяга натам, а кой бяга от лошото?

Правиш сравнение на база потребител. Аз показвам колко взема шивачката. И пак да попитам - колко хора са избягали от София? Колко от тях са кореняци софиянци?

те заплатите са по високи ама и цените в София не прощават...

А защо всичките ми познати като идват в провинцията си пазаруват от София, че било по-евтино? И се чудят какви са тези цени при нас.

Средностатистическият жител на София живее със стандарта на покупателна способност на средностатистическия европеец! Какво означава това! Категорично не означава, че средната заплата или доход в София е равна на средностатистическата в Европа, а че с този доход може да се осигури същото качество на живот, т.е. съотношението между доходи и цени на стоки и услуги е едно и също. За мен друго е странно, че в някои области средните доходите били под 25% от средните в София. Под средни доходи се разбират декларираните доходи, върху които се плащат данъци и осигуровки, т.е. светлите доходи. "Сивите" доходи действително не са отчетени.

То няма и как да се отчетат сивите доходи, защото при тях се плащат данъци и осигуровки на минимална за сектора заплата, а на ръка се получават остатъка до уговорената сума, като този остатък никъде в НАП не се декларира като приход на едно данъчно задължено физическо лице и не се облага с данъци....

Да, така е! Но засега държавата замижава по въпроса, стимулирайки бизнеса. Това не означава, че при наличие на воля няма механизми да се справи.

Значи пак тая скалъпена статистика на база "доходи", които не е ясно какво включват. 20 олигарха декларират по 100 милиона доходи и доходите на София се 'вдигат' двойно на човек, средно. Публикувайте средната заплата в София да видим колко е европейска. Преди няколко месеца я писахте 1200 лв за София, което е 600 евро и не е много 'европейска' при средна европейска 1600 евро.

Не можеш да се разминеш от коли в София. Дои по бензиностанциите опашки. В моловете и хипермаркети лудница! Все ''бедни'' хора пазаруват ли пазаруват!

Ами те голяма част са от провинцията бе джанъм ако се загледаш в номерата....

С този Гръмка новина, "СТРЕСА" подобрява рекорда, на Гочевата "24 часа": БЪЛГАРИЯ УБИ ДЕТЕ!

един ИДИОТ говори ГЛУПОСТИ и мисли, че някой му вярва .Това , че в София има администрация , депутати и доктори , които взимат ОГРОМНИ заплати е истина , но обикновените хора ОПРЕДЕЛЕНО НЕ ЖИВЕЯТ КАТО ЕВРОПЕЙЦИ .И това е истина колкото , че в България има 7% безработица , а и вече си мисля , че това е някаква болест - "ПРЕМИЕР СКА БОЛЕСТ" бих я нарекъл , тоест да се говорят ГОЛЕМИ ГЛУПОСТИ .

не е точно това. една и съща длъжност в една и съща фирма, но единия в София взима 1500 , а другия в прованса, взима 1000, разликата е 1.5 пъти.

Между 1000 и 1500 е 0.5 пъти. За да е 1.5 към 1000 трябва д добавиш още 1000 + половината им т.е. 500, което е равно на 2500. Спомни си математиката, че от такива изказвания много хора се подвеждат.

Само дето на тоя разходите в София са много по големи за да взема тази заплата от този в другото населено място:(((Не правете сметки без кръчмар както са ги правили тия от тоя паразитен институт

Сигурно е така, но да не сравняваме заплатите и труда на администрацията с тези на хората от частния сектор. Защото ако в една администрация работното време е до 16.30-17.00, без значение дали е в София, Брюксел, или Каспичан, то в частните фирми, работното време в големите български градове е по 10-12 часа. А пътуването от и до работа е по 40-60 мин. В много европейски градове хората се прибират по светло от работа през зимата. А в София пиковото задръстване в студа е от 18.00 до 19.30 ч.Така че сравнението относно "качество на живота" нека се прави въз основа на повече фактори, а не само заплати. Защото истината е, че в София с много повече зор човек печели "европейска" заплата.

Много полезен анализ са направили хората и е крайно време да си отворите очите за дисбалансите в трудовия пазар в София. Седнете спокойно, без да спорите излишно дали някой взима много или малко, а разсъждавайте чисто пазарано. Ето ви пример - чистачката във входа ви колко пари на час изкарва? Вие сте я наели на чисто пазарен принцип - най-доброто отношение между качество и цена. Т.е. това ви е показател колко е минималната часова ставка за нискоквалифициран труд зад който стои реална услуга на прилично качество. И след това вече преценете колко трябва да взима касиерка в банка, шофьор на баничарка и т.н. Заплатата на касиерката в банката ако е ниска то тя се дължи на един единствен фактор - липса на информация относно алтернативните предложения от страна на кандидата. Иначе чисто пазарно ще се получи следното - касиерката напуска за да почне по-добре платена работа, новите кандидати няма да сключат договор на старата заплата. Повтарям - ако е ниска, защото може да става въпрос за инвестиция в бъдещето - тая година касиерка на 600лв., от следващата на по-висока позиция на 1200лв.

Човек получава толкова, колкото си е поискал. В този ред на мисли, пилотите от Луфтханза стачкуваха 3 дни миналата седмица :)

Човек получава толкова за колкото се договори, а не колкото си поиска. Работодателят също плаща толкова за колкото успее да договори човек за дадена работа, а не толкова колкото иска. Не е случайно, че се сключва трудов ДОГОВОР.

Не получава "колкото си е поискал", а колкото са готови да му дадат!;) Решението дали ще работи за колкото са готови да му дадат, си е негово! А решението понякога зависи от зора - защото, особено в провинцията, нямаш кой знае какъв богат избор от предложения!

Веднъж се наложи диск с данните на всички данъчно осигурени български граждани да се озове в къщи. Само аз си знам как го взех от мъжа ми и го сложих буквално под възглавницата си- да знам къде е във всеки един момент, за да се гарантира, че не е качен на външен диск, не е злоупотребено с данните в него и т.н. Ако не бях адвокат, нямаше да осъзнавам отговорността, която идва с този диск. След 24 часа го предадохме лично на ресорният министър с писмените ни нотариално заверени декларации, че през тези 24 часа не е имало неправомерно вмешателство в него или точене на данни от него ...

Уффф- данъчно задължени бг. граждани, де- не данъчно осигурени- грешката е моя

Това като мейлите на Хилари, така ли се пазят лични данни в 21 век - Сульо и Пульо да си ги качват на диск и да ги носят където им падне...

Алоо- тези които наричаш сульо пульо, са правили системата за миграция на данни в сайта на НАП със законни договори! Не познаваш съпруга ми- за това- не пиши глупости!

Тоя институт под пазарна икономика разбира май многобройните административни служители и като истинска ''пазарна икономика'' взема че ги смесва с останалите наемни работещи дето скалъпват месеца с ''големите си заплати''. Напънете се малко срещу тия луди пари дето получавате за тези ''анализи'' и разделете държавната администрация от редовно работещите

Така е!Има една приказка-ядем свинско със зеле!Като изчислите заплатите на всички държавни хрантутници-депутати,министри и т.н. и после заплатите на хората в София-се получава-най-високата средна заплата е в София!Само че,депутатите ядат свинското,софиянци-зелето!Пишете още глупости и накарайте цяла България да одйде в София-после-защо провинцията пустее и има разделение!

колко да получават служителите в банка? Дори и със стаж (не говорим за директори)...

Аз по долу споделих колко получават служителите в банка, но масово хората не вярват, тъй като преди години там са се взимали добри пари и смятат, че и сега е така. Но истината е - от 600 до 900 чисто, като делът на тези с 600-700 е мноооого голям. Това прави 1150 бруто за 900 чисто и 750-800 бруто за 600. IT сектора в банките - да, те са добре платени. Но на другите да им е яка гърбината.

Така е. В провинцията, особено в малките градчета заплатите са от минималната до най-много 600лв., ако изобщо може да се намери работа. В селата на постоянна работа са само кметът и секретаря на кметството, а останалите имат шанс само за временна сезонна работа в земеделието и то ако е развито овощарство и/или зеленчуко-производство. Така или иначе, в условията на днешната безработица и мизерия, дори и убийствен глад, медиите и политиците не спират да повтарят ежедневно, дори ежечасно, колко лошо се живеело при диктатора бай Тошо и заради братушките и колко задоволено и демократично се живее при пост-живковата управия и новия ни по-голям наш задокеански брат!?

Никой не спира предприемачите да развият бизнес и в провинцията. Държавата НЯМА да направи това. НЕ и е работа.

Напротив! Множество фактори фактически унищожават предприемачите и осигуряват развитие само на онези, които са под политическа закрила! Немалко българи успяват да развият свой бизнес в чужбина, след като са били икономически принудени да напуснат България. Защо ли?

За това ли вземате пари да лъжете и мамите, да настройвате хората един срещу друг та да могат управляващите да крадът на воля.. Извадете аплатите на всички държавни хрантутници и дайте истинските заплати на работещите и живеещите в София защото делът на хрантутниците е много голям в София

Правете разлика между бруто и нето заплата. Статистиката винаги отчита бруто. Ако взимаш бруто 1000 лв, на ръце ти остават около 760 лв. Средната заплата в София е около 1200 лв бруто, значи около 915 нето. И тука влизат министерски, банкерски, IT-сектор заплати. Значи на обикновения човек в София заплатата е доста под 900 лв. чисти. Е, има и малко и сиви пари на ръка в малките фирми особено.

Пак не сте точен! Брутните заплати в ИТ са най- високи и това не е случайно! Отговорността , която принципно се носи за тази работа, е много голяма - за това е и толкова заплатена....

Казвам че в средното 1200 лв влизат и високите IT-заплати по около 2000 лв, и по-масовите, по-ниски заплати

Каква отговорност носят че не се сещам как срещу един куп милиони още не са свързани администрациите и на всякъде трябва да подаваш едни и същи неща за нещо елементарно???Стига с тази ''отговорност'' дето вече бетер балон с миризлив въздух е станала само..

loyola

Казано е - По колите им ще ги познаете... Вижте какви коли са паркирани около различните министерства и ще разберете с какви пари разполагат служещите там.

Бъркате - това са колите на министрите, заместник-министрите, главните секретари, хората от политическия кабинет и някои директори. Около никое министерство няма такъв голям паркинг, който да побере колите на абсолютно всички служители, затова в близост паркират основно ръководните органи.

Просперитета на София се дължи основно на обезкръвяването и дори тоталната ликвидация на БГ провинцията. Имам колежка, която продаде два апартамента в Монтана за да си купи гарсомиера в Младост-1.

Предо 10.11.1989 година хората нямаха правото да напускат родните си места, поради т. нар. Жителство. Сега всеки е свободен да живее където си иска. Миграцията Е ЕСТЕСТВЕН процес.

Тоя е наговорил пълни глупости за София. С цялото ми семейство сме от столицата, аз взимам 620 с висше образование и служител в банка, сестра ми е лекар с 690, мъжът ми във фирма за оптика с 800. и 70% от населението на София е на този хал. Това ли е средноевропейското ниво 300-400 евро. Да да, ама не. как не ги е срам да говорят такива измислици. Явно идеята е да лъжат хората от провинцията че тук е рай. Да дойдат те тук и съвсем няма да има работа за всички, създава се хаос, претъпкване, а другите градове и села се обезлюдяват, и очевидно с цел - може би за да настанят отрепките мигранти, и накрая Бъгария ще бъде унищожена.

...аз взимам 620 с висше образование и служител в банка... От 1 седмица ли работиш в тази банка? Щото сумата, която си написал/а, е ниска и за чистачките в банката, камо ли за служител в банка в София....

Ти наясно ли си, какви са заплатите в банките през последните години??? Явно не. Там са се взимали добри пари преди 2008 год. Аз 9 години работя там, и да, такава ми е заплатата чисто - ниска, и на доста други отели също. Само IT сектора са с прилични заплати. Това много хора не го знаят и като чуят банка си мислят, че служителите са добре платени. Е, отдавна не е така.

а според теб колко трябва да взема една касиерка в банка? Честно.

Поне 1000лв. чисто. Честно. Иначе е по-добре да почне да чисти входове - по-неотговорна работа, която докарва повече пари на час. Пак честно. Общак на строеж взима 50лв. на ден ако е работлив и бачка здраво. Отново честно. Бе вие изобщо си нямате идея колко реално струва труда в София, когато е обвързан с дадена работа и се обвързва с вечен трудов договор. Случайно някой от вас да знае колко се плаща на жена за домакинска работа в апартамент? А някой от вас да знае колко се плаща на час за да ти вземе някой детето от училище и да го заведе на курс, след товада го прибере? Има си тарифа на час и тя не е колкото е минималната.

Значи трябва да си търсите друго поприще. Разгледайте обявите за работа и вижте какви курсове трябва да се изкарат. Първо единия , после другия. А може да се окаже, че в конкурентните фирми плащат повече. Съседката е със средно образование работи в търговска фирма със складова програма и взима 1300лв. чисто.

Само моля общински служители да не пишат, че заплатите са ниски, защото оня ден бях в една община и се изумих какво правят 5 човека в един отдел при положение, че в частна фирма този обем работа се извършва от един човек. Принципно ако в София има фирми с ниски заплати то причината е или в лошата организация на труда или в това, че тази дейност не следва да се развива тук. Нали ви е ясно, че няма как софийска шивашка фабрика да се конкурира с фабрика в Бангладеш? Та ако някой почне да реве, че няма шивачки в София , а той е решил, че трябва да се пребори за поръчка с бангладешка фирма проблемът си е единствено на Нобеловия лауреат, който е решил да го прави. В София не е проблем минималната заплата да е 1000лв. в частния сектор.

Държавната администрация изпълнява строго социална функция. Храни материала, който не става за нищо и не може да вирее на пазара на труда. Ако не го храни, поради некадърност, ще легне на социалната система на страната.

Проблемът е обаче, че виждам все повече млади хора в държавна и общинска администрация - нещо, което изобщо не е добре. Този човек след 5 години там вече не става за работа в частния сектор. Държавната администрация трябва да е единствено и само за хора над 50 години за да изпълнява наистина социалната функция за която говориш.

Аз ям мръвка ти ядеш картофи-значи средноаритметично ядем мусака! Надявам се тези от ИПИ да не са на държавна храанилка защото ми идва в повече!

Човека мигрира откакто съществува. Както софиянци заминаха в Берлин, така и в София дойдоха от провинцията. Въпрос на височина на погледа.

kirchevo

Е това се казва промиване на мозъци и контролиране на ПРОСТИТЕ народни маси.(забележете В ПЪТИ ПОВЕЧЕ, т.е. вдигайте криваците и отивайте да видите тези богати софиянци).То това е същото като с увеличението на пенсиите с "1.68лв.", направо ще се срине новия бИджет.А 11лв.за глас на изборите друг път ще се намалява не сега, че няма време за такива маловажни неща.ПросТ народ слаба държава.

Не мога да разбера каква ти е идеята - дай да намалим заплатите в София за да може да няма неравенство ли? Аз пък мисля, че трябва да мислим как да се увеличават заплатите извън София за да се намалява неравенството.

Скоро в България ще затворим кръга на историята с новия полис-държава. Е, малко ще е като сардини в консерва, но какъв по добър начин да се борим с два от бичовете на съвремието: отчуждаването и атомизацията;)

Не зная, но това което виждам с търкачите на пирамиди ,фараони ,тото,мото и тем подобни, все в провинцията се пада късмета.А ние в столицата не търкаме по-малко от тях ,а плащаме най-много за печалбите.Пак няма справедливост

Така е, вие търкате и не мъркате защото сте добре, а ние търкаме и мъркаме защото сме зле и затова печалбите са при нас

А бре ,какви са "средно европейските заплати " за да можем да разберем дали София ги е "достигнала" !??

В IT сектора 2500-5000 евро БРУТО. Магазинерката взема 1000-1500 БРУТО.

Ама дайте и данъците , де- щото и в София има точно такива заплати за ИТ , и то в евро, обаче данъците ни тук са доооооста по-различни от данъците в германия или белгия, например:)За това човек, който получава в български лева равностойността на 5 К евро например, си осигурява много по-качествен стандарт на живот и много по-различна покупателна способност в София, отколкото ако получава такава заплата в брюксел, берлин , дюселдорф или мюнхен!

Еврото да не е лева всъщност, особено що се отнася за магазинерката?

СОФИЯ ТВА , СОФИЯ ОНОВА ... А НА ПРАКТИКА ЕДИН ИСТИНСКИ БИЖУТЕР ТРУДНО МОЖЕ ДА СЕ ИЗХРАНИ В ТОВА СЕЛО :)) ... КУПУВАТ СЕ ЕФТИНИ ДРЪНКУЛКИ :))

Ще ми направиш ли два платинени пръстена - мъжки и женски-, с малък син сапфир по средата ?:) Можеш или не можеш- с ТВОЙ материал- т.е. твоя платина, а?:)

КЛИЕНТА СИ ПРАЩА ПРИ НАС ДЕТРОЙТА МЯРКАТА НА ПРЪСТЕНА (РАЗМЕРА ) - КВА КОРОНКА ИСКА - СОЛИТЕР КАКВА ФОРМА НА КАМЪКА , КОЛКО КАРАТА И СЛЕД 3-4 ДНИ ПОЛУЧАВА СНИМКА НА ПРЪСТЕНА - ОДОБРЯВА Я И ЗА 1 СЕДМИЦА СИ ГО ПОЛУЧАВА ПО ПОЩАТА ... ЮНАЙТЕД СТЕЙТС ПОСТАЛ СЪРВИС - ДИЕЙЧЕЛ СА ТЪРГАШИ :))

Не само заплатите в София са по-големи, ами и цените. Най-добре е да се живее със софийска заплата в Кърджали примерно (не го казвам с обиден уклон, моля хората от Кърджали да не се засягат). За софийските цени софийските заплати не са кой знае колко големи.

Българина винаги е гледал приходите в чуждото канче, без да отчита разходите. А най-обича да обърне еврат ана гръцкия пенсионер в български левове и цените от родния хоремаг. Голямо неравенство!

А още по-добре ще се живее с германска заплата във Видин...Цените в София били по-високи...Японците взимали големи заплати, да не мислиш, че в Токио цените са като в София?

Тока е с еднаква цена в цяла България. Газта също. Горивата също ( ако брат ти не работи машинист на дизелов локомотив ). Цените в Била и Кауфланд също са еднакви. Кое е по-евтино: 1. Мръвките от село 2. Домашната ракия 3. Плодовете и зеленчуците през сезона 4. Дървата за огрев

Борбата за Място в Обществото започва от забавачката и продължава цял живот.

В София голяма част от хората получават нереално високи заплати .Кръгът ,който управлява страната от 10-ки години,чисто силово и административно раздава от бюджета държавни пари на безсмислени длъжностни лица в общини ,агенции ,ведомства и пр.,ощетявайки останалата част от България. В София реалното производство е малко ,което я превръща в "търтей" .Всъщност, основната причина за икономическата криза в България е безсмисленото пилеене на пари от София в София,както и безсмисленото и' разрастване ...

Не съм съгласна. В София разстоянията са големи. Ако един ценен независим експерт живее в единият край на София, а работното му място е в другия край на София, парите за таксито му за пътуване до работата би следвало да са включени в брутната му месечна заплата. Далеч не всеки живее на квартира в София- важно е кой плаща парите за пътуване до работа и дали се намаляват парите за хранене по време на работа. Иначе човек може да си работи от дома си като фрийлансер и няма нужда да се ангажира с трудов договор към даден работодател....

45 години Партията набиваше в главите на българина, че Тя - Майчицата ще се грижи за благосъстоянието му. Сега той лежи и чака да го поканят на работа. Срещу ДОСТОЙНА европейска заплата. И да не го питат много много какво може. Или какво работи!

Моля ви не публикувайте подобни информации. София и без това се напълни със селяндури. По улиците софийски номера на коли са рядкост, а около мен само мьекане. Не се издържа вече.

Искате само Софианци да лапат, а провинцията да гладува и студува. Това се казва егоизъм.

Мили мой ,в София няма много българи ...виж.. власи ,македонци и помаци ..доста ..

...........Ти да не си от "мочкаджиите"?Обрахте България в полза на процъфтяването на София и в този смисъл хората от т.н. "провинция" от които са обрали парите в полза на София идват да живеят там където са им отишли парите!Най-добре е София да бъде отделена от България и да се извържа само от собствените си приходи-ще умрете от глад тогава.

от ИПИ на коя планета живеят? А и медиите трети ден разнасят долната им лъжа , че софиянеца получава средно европейска заплата.

Не лъжат.

Какъв средностатистически европеец? Да направят минималната заплата 600 евро и ще сме почти европейци!

Това е нормално.София никога не е била управлявана от бесепарски идиот, който не яде асфалт..И се развива