47-годишният Божидар Ботев, служител на ГДБОП и син на топ криминалиста Ботьо Ботев, е починал в столичната УМБАЛ "Света Анна", където е бил приет на 18 юни след жестока катастрофа.

Инцидентът е станал около 22 часа на изхода на село Железница. Божидар Ботев, който е баща на три деца, е пътувал в колата на свой приятел. Последвал челен удар с друг автомобил. При сблъсъка са ранени трима мъже, но най-тежко е състоянието на Божидар Ботев.

Той е транспортиран в УМБАЛ "Света Анна" с четири счупени ребра, фрактура на таза и на бедрената кост, като едното счупено ребро е пробило белия му дроб, съобщи "24 часа". Последвали няколко операции, като по време на престоя си в лечебното заведение той е бил в съзнание и е разговарял със своите близки и приятели.

Състоянието му обаче се влошава и на 11 юли 47-годишният мъж умира.

Разследването на катастрофата продължава. По първоначални данни до нея се е стигнало след навлизане в насрещното платно, а единият шофьор е карал с много висока скорост.

Божидар Ботев е бил един от полицаите в ГДБОП, участвали в разследването на "Наглите" и арестите им. Той е работил в отдел "Контратероризъм" в най-елитната дирекция на МВР. Преди това бил в отдел "Убийства" в СДВР, където е минал и трудовият стаж на баща му Ботьо Ботев, както и на сегашния директор на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

Поклонението пред тленните останки на Божидар Ботев бе днес в църквата "Света София".