Водещата на "Преди всички" по програма "Хоризонт" на БНР Силвия Великова разказа предисторията на опита да бъде свалена от ефир. Пред СЕМ тя обясни, че е получила заповедта първо устно, а след това по мейл.

"По график аз трябваше да водя предаване в петък и да съм редактор предишния ден. Но някакви хора бяха решили аз да имам други ангажименти на 12.09. Малко след представянето на новия шеф ме извикаха и ми казаха: "Предаването ти го поема друг колега, събитието - еди-кой си, а ти заминаваш за Стара Загора". После ми благодари за съвместната работа", разказа Великова, цитирана от "24 часа". По-късно на имейла си тя получава заповед за свалянето си от ефир.

"Потресени сме от разминаването на версиите за спирането на радиото", каза Николай Петров, зам-председател на редколегията на "Хоризонт". Той потвърди информацията, че върху зам.-главния редактор на програмата Даниела Късовска е оказван натиск със заплахи за свалянето на Силвия Великова. Според Николай Петров със заповедта за сваляне на водещата на "Преди всички" от ефир е нарушена редакционната независимост в БНР.

"Оттук нататък остават въпросите защо се наложи да ме върне премиерът и какво означава изречението "Или тя, или радиото", което каза Ивайло Савов днес", добави Великова. Тя допълни, че се е видяла преди време с пенсионирания директор на "Хоризонт" Ивайло Савов в Борисовата градина и тогава той я предупредил, че вероятно ще я свалят заради оказан натиск върху радиото. "Малко силно е да кажем, че това е голямата криза на БНР", уточни Великова. 

Снимка: БТА

Зам.-главния редактор на програмата в оставка Даниела Късовска също представи своята гледна точка за случилото се.

"Веднага след планьорката, на която Светослав Костов бе представен за директор на "Хоризонт", Николай Кръстив дойде при мен, поиска графиците за месеца, задраска името на Силвия от тях и каза: "Тя няма да води!" След това направи същото с графиците за ресори, каза: "Тя вече няма да е в ресор "Правосъдие" и остави само другите двама в ресора, макар Силвия да бе първият човек в този ресор. Смятам, че отговорността за това е не само на гениралния директор, а и на УС", каза Късовска.

Снимка: БТА

Очаква се днес Съветът за електронни медии да обяви резултатите от проверката в Българското национално радио. Поводът е спирането на програма "Хоризонт" миналия петък. Радиоизлъчването беше спряно за няколко часа, а впоследствие стана ясно, че не е имало основание за това.

Снимка: БТА

Проверката на прокуратурата установи, че профилактика не е била извършвана и не е имало технически проблем. Разследващите са установили на този етап, че директорът на дирекция "Техника" в БНР е разпоредил спирането на ефира, без затова да е искано реално съгласието на директорът на Националното радио.

София Владимирова – председател на СЕМ

Снимка: БТА