Необходима е постоянна изборна администрация, каза в интервю за БНР председателят на ЦИК Стефка Стоева.

Според нея квадратчето "Не подкрепям никого" вече няма смисъл, след като отпадна санкцията за задължително гласуване.

"За това е необходимо решение на парламента, но аз лично бих ги предложила", каза още тя и направи уговорката, че първо е необходим сериозен и задълбочен анализ на изборите и в момента е рано да се правят заключения за необходими промени в изборното законодателство.

"Важното е в крайна сметка е, че "като цяло изборите преминаха законосъобразно. Сигналите и жалбите не бяха много, не бяха и за тежки нарушения", допълни председателят на ЦИК.

"Факт е, че не се възползват много хора от машинното гласуване", посочи Стефка Стоева. "Не са много гражданите, които са гласували машинно. Само 158 968 души общо са се възползвали, т.е. 7,59 процента".

В секциите с машинно гласуване те са над 27%, останалите са гласували с хартиена бюлетина, сочат данните на ЦИК.

"Най-важното е, че въвеждането на машинното гласуване трябва да следва гарантирането на сигурността на вота, особено с оглед на предстоящите местни избори", допълни председателят на ЦИК. Стоева припомни, че на предишните избори машинното гласуване е било под един процент.

"Успяхме да се справим с въвеждането на машинното гласуване въпреки кратките срокове. Изпълнихме закона въпреки огромните трудности", каза Стоева.

Председателят на ЦИК коментира и гласуването в чужбина.

"В чужбина гласуваха малко над 25 хиляди българи. Откриването на секции извън страната е напълно оправдано. Това е начинът за връзка на сънародниците ни с родината", каза тя.