СДВР ще възстанови нормалния ритъм, барикадите ще бъдат премахнати. Категорично ясно е, че няма как да бъде позволено основни възлови кръстовища да бъдат затворени и да се пречи на останалите граждани да се придвижват свободно. Отговорността ще се носи от нарушителите на закона. Законът е един за всички. Това заяви на брифинг директорът на СДВР Георги Хаджиев по повод протестите срещу правителството, които се провеждат в столицата.

Той призова представителите на медиите да не позволяват през средствата за масова информация да се насажда напрежение и да се търсят сблъсъци.

Ние няма да го допуснем. Наясно сме, че крайната цел на внимателно подготвените мероприятия на Орлов мост беше именно това - да бъдем обвинени в полицейско насилие, а тази теза да бъде тиражирана дори в европейските и световните медии, каза Хаджиев.

Той добави, че отговорността за всичко оттук нататък ще се носи от нарушителите на закона и на законовите разпоредби.

Директорът на СДВР каза още, че иска да поднесе извинение на всички столичани, съвестни граждани и данъкоплатци, на които и днес се налага да търпят грубото нарушаване на обществения ред след изграждането на нерегламентирани палаткови лагери в центъра на София.

"След като на 7-ми август в 4:30 часа СДВР мирно и спокойно възстанови конституционното право на всички столичани да се придвижват свободно на територията на столицата през изминалата нощ бе направен неуспешен опит да се пролее кръв в центъра на града и да бъде взривен гражданския мир", категоричен бе Хаджиев.

По думите му относно подготовката на тези лица "да окървавят центъра на столицата" свидетелства и начинът на барикадиране, който е блокирал дори преминаването на линейки през района.

"Служителите на СДВР установиха груби вандалски и хулигански прояви от страна на незаконно протестиращи. Имаше къртене на преместваеми съоръжения, кофи за боклук, пейки, изграждане на барикади. Позиционираха камъни, павета, бутилки, с цел използване срещу силите на закона", обясни шефът на столичната полиция.