Компанията притежава необходимия международен опит в разследване на банкови фалити, се посочва в съобщение на фонда до медиите.

С договора ще се възложи на AlixPartners Services UK LLP ("Аликс Партнърс Сървисис Ю Кей") да извърши действия по проследяване и да препоръча на синдика на КТБ действия за запазване и връщане в имуществото на банката на активи, с които се е разпоредила в нарушение на закона, на добрите банкови практики и/или когато даденото значително надвишава полученото.

Същото ще важи и в случаите на отпуснати кредити при недостатъчно или липсващо обезпечение или на свързани лица, когато тези сделки или трансакции са довели до влошаване на нейното финансово състояние.

От ФГВБ посочват, че AlixPartners е водеща глобална мултидисциплинарна консултантска компания. В своята практика на финансово консултантски услуги. Тя има водещ световен опит в проследяване, разследване и възстановяване на активи, както и в подпомагане на съдебни действия и е постигнала важни успехи във възстановяването на активи в множество и сложни юрисдикции.

Екипът е извършвал разследвания в над 40 държави, покриващи всички региони на света с помощта на водещи криминалистични средства, е-откриване, дейтамайнинг и технологии за анализи. AlixPartners има особено силен опит в ангажименти, свързани с банки и други финансови институции, включително с обвинения за измами, подчертават още от ФГВБ.

Неотдавна, със свое решение, Народното събрание задължи БНБ да сключи договор с фирма с опит в тази сфера, която да проследи операциите с активи на КТБ. Управителният съвет на централната банка реши да предложи това на Фонда за гарантиране на влоговете. Фондът става първи по право кредитор на банката, след като тя бъде обявена в несъстоятелност.

Вчера се разбра, че са водени преговори с две компании.

Междувременно депутатите от временната парламентарна комисията за проверка на случая с КТБ внесоха в парламента законопроект за промени в Закона за кредитните институции, с който да отпадне банковата тайна за банки в несъстоятелност.
Ще се разкриват привилигеровани депозити, кухи кредити и цесии.