Пастирът Динко е осъден само на 7 месеца пробация и обществено порицание, съобщи БТА. Той живее на семейни начала с 15-годишната Анка Миткова от Свиленград в село Васково, община Любимец. Двамата дори имат дете на осем месеца.
Сега Динко всеки ден ходи в общината да се подписва, както изисква пробацията.

На друг мъж, който също живее с момиче на същата възраст пък е наложена глоба в размер на 1000 лв.
Досега от Районната прокуратура са заведени около 15 дела по такива случаи. На наказателна отговорност подлежат пълнолетните, които, без да са сключили брак, заживеят съпружески с лице от женски пол, ненавършило 16 години, обясни пред свиленградския вестник „Старият мост“ районният прокурор Антон Стоянов. Според Наказателния кодекс наказанието в такива случаи е лишаване от свобода до 2 години или пробация, както и обществено порицание. Този член обаче се прилага, само когато мъжът е бил осъждан преди, ако не е, тогава се освобождава от наказателна отговорност и му се налага глоба до 5 000 лв.

„В тези случаи обикновено става въпрос за доброволно съжителстване, как да вкараш в затвора главата на семейството и да обречеш децата на глад. По-скоро е необходима много сериозна и системна превантивна и разяснителна работа сред ромското население, в която да се включат училище, неправителствени организации и др. Ние сме репресивен орган и трябва да налагаме наказания, но при тези типични за етноса отношения много по-ефективна би била превенцията“, коментира магистратът.

45 случая на непълнолетни и малолетни родилки и бременни са регистрирани в свиленградската социална служба досега, съобщи директорката на социалната служба Росица Христова.
Ранните „бракове“ са причина много от ромските деца да напускат училище още преди да завършат дори седми - осми клас. Статистиката на Акушеро-гинекологичното отделение в МБАЛ–Свиленград показва, че през миналата година деца са родили общо 36 момичета под 18 г. От тях за 31 това е било първо раждане, а за 5 – второ.


Преди няколко месеца и прокуратурата в Асеновград погна мъжете, които живеят с непълнолетни момичета, след сигнал на местния отдел „Закрила на детето”. Образувани бяха седем досъдебни производства срещу хора от малцинствата, които обясняват съжителството с традициите.
"Традициите са си традиции, но в България подобно деяние се квалифицира като престъпление, затова ще образуваме обвинителни актове срещу пълнолетните мъже”, коментира тогава районният прокурор Калоян Димитров.