Делото за отказ да се финансира лечение започва още преди две години, съобщи адвокат Христина Николова към Центъра за защита на правата в здравеопазването.

"В България са ѝ проведени абсолютно всички процедури и терапии, които биха могли евентуално да повлияят на заболяването. Това, което евентуално би могло да ѝ подейства, е едно лечение – тип имунотерапия, което обаче към момента, в който тя се нуждае, в България все още не се реимбурсира от Касата", обясни адвокат Николова пред БНР.

Пациентката подава заявление по чл. 56 от ЗЗО за финансирането на лечението. Директорът на РЗОК обаче не се е произнесъл, а мълчаливият отказ е отменен от съда. Последва изричен отказ на НЗОК, който съдът прогласява за нищожен.

Решението на Административен съд – София е НЗОК да заплати 120 хиляди лева обезщетение на пациентката с болест на Ходжкин.

"Имаме отменен отказ, като незаконосъобразен, на директора на Софийската здравна каса. Всеки пострадал от такъв незаконосъобразен акт на административен орган, има възможност да потърси обезщетение, ако му са причинени някакви вреди", изтъкна адвокат Николова.

Според председателя на Алианса на хората с редки болести в България Владимир Томов при повечето дела Фондът заплаща обезщетението заради Европейската директива за трансгранично здравеопазване.

"Тази директива съответно е влязла в нашата законодателна система и има създадени органи, които да я изпълняват. Подобни дела по принцип са обречени на успех", коментира Томов

От НЗОК посочиха, че отказаният медикамент не е в реимбурсната листа и ще обжалват решението на съда.