Други 50 устройства за сателитен контрол ще дебнат "под лупа" особено опасни лица, например потенциални терористи, пише днес "Монитор".

За доставката Министерството на правосъдието е обявило обществена поръчка на стойност над 1,7 млн. лв. В сумата влиза цялостната система за проследяване с хардуер, софтуер, инсталиране, тестване, поддръжка и обучение на служителите.

Заложеният в поръчката срок за реализация е 10 месеца.

За подготовката на търга съобщи по-рано този месец правосъдният министър Цецка Цачева, която настоя електронни гривни да се поставят и на предсрочно освободените от затвора.

Темата наелектризира обществото, след като съдия от СГС реши да пусне преди изтичане на присъдата им двама от групата на Наглите - Гребеца и Йожи. Срещу това решение имаше бурно недоволство и впоследствие апелативният съд ги остави на топло.

Изпробвано преди 2 години

Използването на електронни гривни е уредено в законодателството ни, след като през 2015 г. успешно бе реализиран проект за пробното им прилагане. Тогава 100 нарушители бяха с гривни за радиочестотно проследяване, а един беше поставен и под GPS контрол.

Електронната гривна трябва да регистрира информация, ако лицето, на което е сложена, опита да я свали или да попречи по друг начин на проследяването. Такова е едно от изискванията по обществената поръчка.

Освен това устройството не трябва да причинява неудобство на съответното лице. Тя не бива да тежи повече от 200 грама заедно с ремъка, да не предизвиква алергични реакции и да не издава неприятна миризма. Гривните трябва да бъдат и водо- и удароустойчиви, както и да не горят.

GPS проследяването с планираните за покупка 50 устройства ще се прилага на най-високорисковите закононарушители, както е в САЩ, Израел и други страни, които са обект на терористични прояви.