Ако ще се търси промяна в правомощията на главния прокурор, действително, в момента по отношение на него трудно може да се реализира наказателна отговорност. Следва да бъде извършена такава промяна, съответно, друг независим орган, който да проведе тази процедура. Това каза пред медиите председателят на ВАС Георги Чолаков в коментар за това дали трябва да се търси промяна в закона за ограничаване правомощията на главния прокурор, съобщава БТА.

Георги Чолаков се срещна с президента Румен Радев във връзка с процедурата за избор на нов главен прокурор. По думите на Чолаков по време на срещата с държавния глава е била обсъдена процедурата и визията за този избор. Според него следващият главен прокурор е добре да бъде от прокуратурата, защото ще е наясно с проблемите и по-бързо ще може да започне да работи.


Георги Чолаков отбеляза още, че и в момента прокурор няма законова забрана да образува производство срещу главния прокурор, но "фактически, това трудно би се случило".

Председателят на ВАС подкрепи идеята на правосъдния министър Данаил Кирилов, като каза, че в закона има празнина и трябва да се предвиди процедура за временно отстраняване от длъжност на тримата големи. И посочи, че възможността за предсрочно прекратяване на техните мандати и сега е уредена в Конституцията и Закона за съдебната власт, но ако се предложат нови основания за това, следва да се обсъдят и да се уточни кой орган ще прави тази процедура.

Припомняме, че държавният глава Румен Радев вече проведе срещи с главния прокурор Сотир Цацаров и шефът на ВКС Лозан Панов.