Президентът Румен Радев започна срещи във връзка с процедурата за избор на нов главен прокурор. Първата му консултация беше с настоящия обвинител номер 1 - Сотир Цацаров.

Процедурата по закон може да започне най-рано през юли, защото мандатът на Цацаров изтича през януари 2020 г. Затова, според главния прокурор, цитиран от Нова тв, сега консултациите при държавния глава били "прибързани", но не пречели, стига да не влияят върху процедурата. А тя е в ръцете на Висшия съдебен съвет. След като членовете му посочат кой трябва да бъде главен прокурор, президентът го назначава с указ.

Цацаров определи днешния си разговор с Радев като "открит и спокоен". Двамата обсъждали принципни въпроси.

Цацаров каза още, че до 2-3 седмици се очаква правосъдният министър Данаил Кирилов да внесе промени в Закона за съдебната власт, които да променят правомощията на главния прокурор и да осигурят по-стриктен контрол върху неговите действия. Според Цацаров Европа изисква това и България трябва да се съобрази.

"Трябва да бъдат изпълнени препоръките на Европейската комисия. Вече няма място за институционален инат, доводи или всичко друго. Ако това е цената за излизане от механизма, тя трябва да бъде платена", категоричен бе Цацаров.

Във вторник срещите на президента по темата за избор на нов главен прокурор продължават с разговор с председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.