След съвместна акция в Долни Дъбник на ДАНС, Окръжна прокуратура-Плевен и МВР срещу престъпната група за "пране на пари" са повдигнати три обвинения на членове на фамилия Маринови, предаде БТА.

Срещу тях днес съдът е наложил днес постоянна мярка "задържане под стража". Очаква се обвинения да бъдат повдигнати и срещу две жени от фамилията - майката Иванка и дъщеря й Елисавета.

След претърсване на жилищата им са събрани доказателства, че обвиняемите са знаели, че получават пари, придобити по престъпен начин - чрез измама, каза окръжният прокурор Иво Радев.

Тримата нямат законни доходи, допълни наблюдаващият прокурор Рени Кирилова. Парите са превеждани от две търговски дружества, които не са имали внос-износ в България, и от 30-40 физически лица.

Има данни, че парите са печелени чрез лечителство и ясновидство без законно основание, каза Кирилова.

Прокуратурата ще търси съдействие от посланика на Палестина в България и от международни институции, за да изяснява случая, допълни тя.

Разследването засега няма да изключва парите да са печелени и чрез други незаконни дейности с наркотици и оръжие, например, каза прокурорът.

Ако се докаже обвинението, наказанието ще бъде от 5 до 15 години затвор, от 10 хил. до 30 хил. лева глоба и конфискация на имуществото. Досега е установено, че обвиняемите имат три луксозни автомобила за около 400 000 лева, около 4 килограма злато и монети.

Случаят е "разплетен" след като специализираната административна дирекция "Финансово разузнаване" е сигнализирала на прокуратурата в Плевен за банков превод от 91 000 долара за Станьо Маринов.

Част от привлечените под отговорност лица са осъждани за други престъпления. До момента това е най-голямото дело за "пране на пари", разследвано от прокуратурата в Плевен, коментира окръжният прокурор Иво Радев.