Повече от 37 000 са установените нарушители при акция "Скорост". Това заяви началникът на Пътна полиция комисар Росен Рапчев в "Тази сутрин" по bTV. Засечените с превишена скорост на ден са повече от 5000.

Като причина да заловят толкова много нарушители той посочи, че разполагат с повече технически средства. Другата причина е човешкият фактор.

"За 24 часа установихме над 10 000 нарушители, което не говори добре за отговорността на всеки един водач", коментира Рапчев.

"В акцията "24 часа скорост" бяха ангажирани много повече служители, отколкото ежедневно правим тези акции. Хората, независимо от това, че бяха уведомени, пак са много", добави Росен Рапчев.

За сравнение - установените нарушители през 2018 г. са 28 603. "Независимо, че акцията за скорост е приключила, контролът все още продължава и той е ежедневен", напомни началникът на Пътна полиция.

Рапчев поясни, че глобите ще се връчват на място. Миналата година връчените на място от полицейските служители глоби са над 82 000.

 

 "За миналата година между 25% и 30% се е повишило заплащането на глобите, което е сериозен ръст. Връчването е най-основният начин за въздействие върху нарушителите. Повечето от тях са на юридически лица. Гражданинът може да декларира в 14-дневен срок кой е реалният ползвател на автомобила през това време и трябва да се преиздаде електронния фиш", обясни Росен Рапчев.

Статистиката сочи, че катастрофите през 2018 г. са 2219, а загиналите са 216 души. Инцидентите с пешеходци са 1731, загинали са 120 души. Произшествията с велосипедисти са 362, а жертвите - 20.