Той направи това по време на изслушването си на заседанието на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в парламента.

Терзийски настоя пред депутатите спрямо лицата с присъди и тези, за които има наложени мерки за неотклонение и „задържане под стража“ да бъдат използвани и такива методи.

„Да използваме СРС спрямо тези лица и да прилагаме Закона за електронните съобщения. На този етап това за нас е невъзможно и настина според нас е важно да можем да разполагаме с този инструментариум“, каза той.

Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” не разполага с капацитет за издирване на лица, заяви пък главният прокурор Сотир Цацаров, който също беше изслушан от народните представители.

„Казано по друг начин, ролята на Министерство на правосъдието се изразява в това да потърси лицето в съответния срок на съответния му последен известен адрес и да установи в немалка част от случаите, че го няма там и след това да прехвърли случая на МВР. Това води до губене на страшно много технологично време. Мисля си, че задържането на лицето трябва да се осъществява от МВР“.

Преди дни стана ясно, че между 13 500 и 16 000 души се издирват годишно, като 10 000 неоткрити лица са се натрупали в последните 10 г. В същото време всяко районно има от 1 до 3 служители, натоварени да ги търсят.

„Росен Ангелов (шесторният убиец от Нови Искър - б.р.) 8 години е бил издирван, а всъщност изобщо не е. От 2014 г. не може да се ползва СРС за издирване на човек и да се проверяват разпечатки на телефон, обаче ние го разбрахме в края на 2016 г., когато родителите на убиеца от дискотека "Соло" осъдиха държавата (той избяга от правосъдието - б.р.), затова, че са били подслушвани. Депутатите, както винаги загрижени за нас, приемат една поправка, от която се ползват лошите. Аз много бих искал да изчезне детето на някой от правната комисия в парламента, който е приел тази поправка”, коментира тогава главният редактор на в. "168 часа" Слави Ангелов.