Лекарите незабавно са направили опити да реанимират новороденото, но те са били безуспешни. За случилото се от клиниката веднага са подали сигнал във Второ РПУ.
При последвалия експертен оглед са били открити данни за насилие, а след извършената аутопсия е било установено, че смъртта на момченцето е причинена от насилствено задушаване, уточниха от полицията.

Заподозряна в престъплението е 32-годишната майка на бебето Юлияна Илинова от Сопот, която беше задържана в ареста на II РУП в Пловдив, но по-късно беше освободена, съобщи БГНЕС.

Родилката не е дала разумно обяснение защо е посегнала на сина си. Пред криминалистите твърдяла, че само го е кърмела и гушкала, съобщи Дарик радио. Според разследващите, детето е притискано силно, в резултат на което е спряло да диша.

Детето е родено на 14 юни със секцио. По предварителни данни е починало на 17 срещу 18 юни. В понеделник сутринта дежурният лекар е сигнализирал полицията, тъй като установил, че е мъртво и има следи от насилие. Една от версиите е, че майката е била в следродилна депресия. Ако действително е била изпаднала в такова състояние и е умъртвила детето си, наказанието е по-леко - до 3 години затвор. За умишлено убийство законът предвижда от 15 до 20 г. или доживотен затвор.

По информация на пловдивския в. "Марица" това е било третото дете на жената.

"Касае се за престъпление по чл. 120 от Наказателния кодекс - убийство на току що родена рожба от майката. Наказанието по този член е до 3 години лишаване от свобода", коментира наблюдаващият прокурор Тодор Павлов, цитиран от изданието.