Плащаш за 50-100 грама повече, отколкото получаваш в магазина, съобщава Нова тв, след като е извършена проверка възможно ли е теглото на стоката, изписано на етикета, да е различно от това на кантара?

За това сигнализират потребители, установили разликата в грамажа при пазаруване в магазина. Така например, банани могат да тежат 300 гр при измерване на контролната везна, а на касата - изненадващо да платим за 380 грама.

Всяка десета везна, с която търговците ни мерят покупките, показва отклонения при проверките. От 5 460 проверени кантара през миналата година се оказва, че 559 ни удрят с грамажа.

При едно от последните пазарувания в магазина мъж забелязва, че измерените на касата плодове са нелогично тежки. "Купих си един банан и един грейпфрут. Сториха ми се, че са доста големи, за да струват толкова пари, а бяха на промоция", коментира клиентът.

Затова той ги мери вкъщи. Стрелката показва 150 гр при банана и близо 200 гр - при грейпфрута. "Имаше разминаване с домашния ми кантар с 40-50 гр", каза още потърпевшият.

Той решава да започне експеримент в магазина - първо замерва продукти на кантарите за насипни стоки, а след това и на самата каса. Разминаванията се потвърждават.

"Взимам си един лимон и една глава лук. Едното беше 120 гр, другото - 150 гр. Отивам на касата, нареждам се с другите продукти и питам: "Може ли да ми ги измерите преди да ги маркирате?". Жената се съгласи. И при двата продукта - беше точно 30 грама отгоре", посочва мъжът.

При експеримент, в който се влиза в ролята на таен клиент със скрита камера, се проверява мамят ли търговците с теглото на стоките. От щанда с плодове и зеленчуци се пазарува мрежичка с мандарини. Изписаното тегло на етикета е 1284 грама. Сравнява се, след като се измерва и на контролния кантар в магазина.

Везната показва 1248 гр. - с 36 гр по-малко от това, за което ще платим на касата. Разминаване има и при теглото на ябълките.

Следващата стъпка е да се подаде сигнал до контролните органи. Оказва се обаче, че законът не следи кантарите, на които потребителите сами измерват продуктите в магазина, а само тези, след които следва плащане. И така търговецът се измъква от санкция.

"Към контролните везни няма изисквания към закона за измерванията и не е задължителна тяхната последваща проверка", коментира Райна Цекова от Държавната агенция за метеорологичен и технически надзор (ДАМТН).