Закупуване на пожаробезопасна екипировка за студенти доброволци и специални ремаркета за превоз на кучетата от Планинската спасителна служба са част от проектите, за които набира средства дарителската кампания на Райфайзенбанк "Избери, за да помогнеш". Благотворителната инициатива вече 10 години помага за реализирането на обществено значими каузи в сферите опазване на околната среда, социални дейности, здравеопазване и култура.

Снимка: Райфайзенбанк

Броят на горските пожари и мащаба на засегнатите територии през последните години достигна критични за България нива, като засегнати са над 1 милион декара гори, за чието възстановяване ще бъдат необходими повече от 100 години. С горските пожари самоотвержено се борят младежите от доброволческия Университетски аварийно-спасителен отряд (УАСО). Те са участвали в акции при кризисни ситуации, сред които наводненията в Добрич и Мизия (2014 г.) и горските пожари на Мальовица (2000 г.), в Пирин (2003 г.), в Бистришко бранище (2012 г.), над Рилски манастир (2015 г.) и др.

Броят на горските пожари и мащаба на засегнатите територии през последните години достигна критични за България нива, като засегнати са над 1 милион декара гори

Снимка: "Избери за да помогнеш"

За да могат да изпълняват благородната си мисия за защита на българските гори, от студентския доброволчески отряд се нуждаят от нова екипировка - 8 комплекта топлоизолиращо облекло. Проектът "Борба с горските пожари" на УАСО набира дарения през платформата izberi.rbb.bg, като можете да го подкрепите и чрез SMS на единен дарителски номер 17 777, с ключова дума DMS POJARI.

Над 10 хиляди души са получили помощ само за последните 4 години от други спасителни екипи - тези на Планинската спасителна служба (ПСС). Важен принос за успеха на спасителните операции имат обучените 22 кучета. Заедно с водачите си немските овчарки са участвали в акции след редица бедствени ситуации в страната и чужбина, сред които наводненията в с. Бисер (2012 г.) и кв. Аспарухово (2014 г.), експлозията в Хитрино (2016 г.), земетресенията в Армения (1988 г.) и Турция (1999 г.).

За да са максимално отпочинали, концентрирани и ефективни по време на акциите, кучетата спасители на ПСС се нуждаят от специален превоз. Проектът "Спасители на четири лапи", включен в дарителската кампания "Избери, за да помогнеш", има за цел осигуряването на две специализирани ремаркета за транспортиране на кучетата. През миналата година благотворителната инициатива на Райфайзенбанк събра средства за закупуването на GPS приемници за нуждите на ПСС, а сега на фокус е събирането на средства за топло и шумоизолираните ремаркета, които могат да служат и за временен дом на четириногите при по-продължителни опрации.

Можете да подкрепите кучетата спасители от ПСС като дарите чрез виртуалния ПОС терминал на izberi.rbb.bg, като е необходимо единствено въвеждането на данни за картата и избор на сума за дарение

Избери, за да помогнеш на спасителите от ПСС и УАСО!