Няма лекарска грешка при смъртта на 19-годишния абитуриент от Велико Търново, който почина от Covid-19 след 18-дневно лечение в областната болница. Това е заключението от проверката на Изпълнителна агенция "Медицински надзор", в която участваха едни от най-големите медицински експерти.

Софийска градска прокуратура разследва смъртта на младежа.

Христо Денев е развил първите симптоми на коронарирусната инфекция няколко дни след абитуриентския си бал. Приет е във Великотърновската болница на 13 юли, където почина призори на 31 юли.

Съмнение, че смъртта е резултат от лекарска грешка, изрази баща му адвокат Иван Денев. Болницата от своя страна сама поиска проверка от Медицинския надзор, която продължи два месеца и половина.

"Липсват нарушения от страна на медицинските лица или основания да се приеме, че действията на лекуващите екипи и проведения диагностично-лечебен план могат да имат отношение към фаталния изход. Същият е настъпил в следствие на тежкото и неблагоприятно протичане на тъканната и съдова увреда в белия дроб, цитокиновата буря, развили се на фона на рисков фактор  (затлъстяване) и фатално протекъл тромбоемболичен процес с белодробен и терминален мозъчен оток", това е основният извод от проверката, посочи управителят на великотърновската болница д-р Стефан Филев.

Внезапна инспекция на РЗИ с участието на следовател в реанимацията не е установила наличие на вътрешно болнична инфекция.

По време на лечението са проведени телефонни консултации с водещи медици в страната, заявиха от болницата, но те не са изцяло отразени в документацията на пациента, се посочва като пропуск в доклада на Медицинския надзор. Другият пропуск е, че няма подписани декларации за информирано съгласие от младежа или родителите му.

""За това момче всички се грижихме като за наше дете, той беше в много тежко състояние, но с ясно съзнание. Христо беше пълнолетен и постоянно му се обясняваше какво му се прави. Той съдействаше и непрекъснато благодареше. Не вкарваме документи в реанимация при Covid болните, защото нямаме указания как се дезинфекцират. Не можех да внеса при болния от заразена среда документ, който да подпише и след това да го изнеса, а няма как лист хартия да бъде дезинфекциран", обясни началникът на отделението по реанимация д-р Сибила Маринова.

Според епикризата, момчето е било лекувано със седем антибиотика, прилаган е и препаратът РоАктемра. 

Маринова допълни, че въпросният медикамент, за който някои медици твърдят, че е в трета експериментална фаза, е бил купен на 23 март с фактура за болничната аптека за лечението на първия пациент заразен с коронавирус д-р Виктор Точков. Състоянието му обаче се подобрило и не се наложило да му бъде прилаган. Така лекарството било в наличност и с него бил лекуван Христо.

Според началника на Инфекциозното отделение д-р Константин Рашков няма медикаменти, които да изискват изричното съгласие на пациента за прилагането им.

"Влезе ли човек в болницата, ние сме длъжни да приложим нужното лечение и носим отговорност за това", категоричен бе той.

Прокурорската проверка продължава, а този петък вечерта близките на Иван Денев организират мълчаливо бдение в негова памет в двора на болницата.

Директорът Филев заяви, че получава заплахи за живота си и за семейството си от бащата на починалия младеж, за което обмисля да търси правата си по съдебен път.

Д-р Филев разказа, че след смъртта на младежа, бащата му се обадил по телефона и изрично помолил да не се прави аутопсия на сина му.

"Има разпечатки на телефонните разговори като доказателство. От съпричастност към родителската болка, се съобразих с желанието му и дори в нарушение на правилата разпоредих момчето да бъде облечено в костюм и дори допуснах близките с нужните защитни облекла в Патологията, за да се сбогуват с детето си. След това обаче ни засипаха с обвинения, че е погребан гол, а тялото му е нарязано, а органите взети за донорство. Не стига това, но продължават заплахите срещу мен и колегите в социалните мрежи. В тях дори се казва "да бъда в хладилника на моргата с нарязан череп", сподели д-р Стефан Филев.