Лекарите от УМБАЛ "Света Анна" в София получиха единствения засега в Югоизточна Европа Диамантен сертификат за лечение на инсулт от Европейската организация по инсулти (European Stroke Organisation).

Годишно над 55 000 българи получават инсулт, като страната ни е на второ място в Европа по смъртност в следствие на тази диагноза. Доц. Росен Калпачки, ръководител на Клиниката по нервни болести към УМБАЛ "Света Анна", разказва за новото лечение, което се прилага у нас, напълно безплатно за пациентите, както и за успехите на лекарите от УМБАЛ "Света Анна" в тази област.

- Доцент Калпачки, УМБАЛ "Света Анна" получи най-високото европейско отличие за лечение на пациенти с инсулт. Бихте ли ни казали на базата на какви критерии се присъжда Диамантен сертификат от Европейската организация по инсулти?

- На първо място искам да кажа, че от около 15 години в Европа е одобрено принципно ново, революционно лечение на най-смъртоносната болест - инсулта. От 2005 година то е достъпно и у нас. Тъй като това лечение може да се провежда само в първите 3-4 часа от получаването на инсулта, и в Европа, и у нас бързо стана ясно, че масовото му въвеждане е проблем. Т.е. има лечение, което спасява живота, но е необходима желязна организация за прилагането му. В Европа макар и бавно, нещата започват да се получават, но в някои страни, в това число и България, до преди две години такова лечение се провеждаше изключително рядко - само няколко случая годишно, основно при колегите във Варна.

Ето защо Европейската организация по инсулти предприе мащабна инициатива с краен срок 2019 година за осигуряване на достъп до съвременно лечение на всички граждани на Европейския съюз. Когато една болница реши, че иска и може да провежда такова лечение под контрола на европейската организация, тя се регистрира в нейната мрежа и започва да изпраща ежемесечни отчети към Европа. В България под ръководството и с помощта на Българското дружество по неврология, което активно се включи в инициативата, неврологични отделения и клиники и в нашата страна започнаха да работят и да отчитат своята дейност. Когато дейността им стане достатъчно голяма, в един момент представители на Европейската организация по инсулти идват на място и одитират дейността на съответния център. И издават сертификат.

Сертификатите са три степени - златен, платинен и диамантен, който е и най-високият. Диамантен сертификат нашата болница получи още при първия одит. Критериите по които този сертификат се присъжда са времето за спешно поведение от момента на приемане на болния до започване на лечението, процента болни, които подлагаме на новото лечение, в какво състояние и с какви лекарства ги изписваме, как работят съвместно екипите от различните звена и други подобни - чисто медицински и доста организационни критерии. Те са публично достъпни на сайта на Европейската организация по инсулти и Програмата й "Ангелите". Досега няма друг диамантен сертификат присъден на център в цяла Югоизточна Европа. По показателите си в момента нашата болница е сравнима с най-добрите центрове в Европа - 15% от болните с исхемичен инсулт при нас се лекуват с новото лечение при средно под 1% за страната ни. През 2017 година всяка трета тромболиза в България е направена в УМБАЛ "Света Анна", а само тази година пациентите ни ще са над 200.

- Ще обясните ли за нашите читатели разликата между стандартното лечение на инсулт, лечението с тромболиза и съвременния метод с механична тромбектомия, прилаган във вашата болница от повече от 1 година по Програмата за мозъчно-съдови заболявания?

- Единственото в момента одобрено в света и в България специфично лечение на исхемичните инсулти е свързано с опит да се премахне тромба (съсирека) от запушената артерия. Това става по правило с венозна инжекция (тромболиза), но след 4-я час това лечение вече става опасно и е забранено. Ако болницата разполага с екип и организация обаче, не всичко е загубено и в следващите два часа - т.е. до 6-я час би могло да се направи механична тромбектомия - с помощта на дълъг катетър, влизайки през артериите на краката се достига до мозъка и на място съсирекът се стопява или изважда. Това е трудна и специфична задача, която се прави само в специализираните центрове, създадени и функциониращи вече и у нас с помощта на Министерство на здравеопазването. Засега работещи са два такива - при нас в "Света Анна" и в болница "Света Марина" във Варна. Всички останали болни, най-често дошли след този времеви интервал от 4-6 часа, получават т.нар. стандартно или неспецифично лечение. То се състои в стабилизиране на жизнените показатели, поддържане на дихателната и сърдечната функция и започване на рехабилитация на поразените функции на мозъка.

- Какви са резултатите, които постигате чрез този нов метод в УМБАЛ "Света Анна"?

- Резултатите, както казах, са сравними с най-добрите европейски центрове - на първо място даваме шанс на голям брой пациенти да получат съвременно лечение. Най-впечатляващ обаче е големият брой болни, които се изписват след инсулт напълно здрави или с минимален дефицит. А инсултът все още е водеща причина за инвалидизация и смърт в света!

- Как е организирана дейността на екипите при вас, за да можете успешно да извършите тези сложни операции за които всяка минута е от значение за живота на пациента?

- Реалността е такава - за съжаление мозъкът много бързо умира без кръв. Мотото на Световната организация по инсулти е Time is brain (Спестеното време е спасен мозък). Ето защо е важна организацията на работата при лечението на инсултите и ние се гордеем с нашата, на всички звена - от Спешното отделение, през лабораториите, Образната диагностика, Кардиологията, Неврохирургията, Реанимацията, до Клиниката по нервни болести, която координира цялата дейност. Казано на прост език - в болницата ни работят изключително качествени, нахъсани и самоотвержени хора, които подпомогнати от наличната съвременна апаратура, изпълняват денонощно задълженията си по спазване на създадената организация.

- Сблъсквате се със стотици пациенти всекидневно. Разкажете интересен случай от вашата практика?

- Винаги най-интересните случаи са последните. За съжаление все по-често това са млади хора. Съвсем скоро лекувахме 37-годишен мъж, докаран в кома и 40-годишна жена няколко седмици след раждане с много тежък инсулт. И двамата изписахме на крака и се върнаха да ни покажат какво сме постигнали и да се гордеем с това.

Доц. Росен Калпачки завършва медицина през 1996 година в Медицинския Университет в София. През 1997 година започва да практикува в Неврологичната клиника на Александровска болница в София. Там специализира допълнително Електроенцефалография, Мозъчни инсулти, Доплерова сонография и Невропсихология. Специализирал е по-късно във Великобритания, Чехия и Румъния в сферата на епилепсията, мозъчните инсулти и общественото здраве.

Между 2007 и 2013 доц. Калпачки работи във Втора градска болница, като през последните три години оглавява Отделението по Неврология към болницата. След което близо година е началник на Неврологичното отделение на МБАЛ Люлин.

От 2014 г. след конкурс е избран за началник на Клиниката по нервни болести в УМБАЛ Света Анна София. Тук успява да реализира мечтата си - в Болницата е създаден и функционира единственият в София и най-големият в страната Център за съвременно лечение на инсулта.

Защитава дисертация в областта на епилепсията и общественото здраве и през 2013 г. придобива образователната и научна степен "Доктор". През 2016 г. придобива образователна степен "Доцент". Доц. Калпачки е секретар на Българското дружество по епилепсия и член на редица български и европейски научни дружества.