Столичната община планира още една част от улици в центъра на града да станат пешеходни, без автомобили. 

Става дума за част от ул. "Съборна", за което проекта съвсем скоро ще бъде публикуван на сайта на Столична община. Заговори се обаче ул. Шишман също да стане пешеходна заради тесните тротоари с паркирани по тях коли.

Проектът за пешеходна ул. "Съборна" бе представен днес от главния архитект на София Здравко Здравков, зам.-кмета по транспорта Кристиан Кръстев, общинския съветник Борис Бонев и кмета на район "Средец" Трайчо Трайков.

Предложението за пешеходна зона предвижда въвеждане на забрана за движение на моторни превозни средства и премахване на режима на паркиране "синя зона" по ул. "Съборна" в участъка от пл. "Св. Неделя" до ул. "Цар Калоян" и от ул. "Леге" до ул. "Княз Александър Първи", обясни главният архитект.

Планира се също и промяна на постоянната организация на движение в участъка от ул. "Цар Калоян" до ул. "Леге", която включва премахване на перпендикулярното паркиране до северния тротоар, обособяване на места за успоредно паркиране покрай южния тротоар, както и еднопосочно движение на автомобили в една лента в посока от ул. "Леге" към ул. "Цар Калоян", информира Здравков.

Ще бъдат поставени също така кашпи с цветя и пейки, ще бъдат пребоядисани уличните стълбове. Задачата, която стои пред нас като администрация е да подобрим градската среда. Най-добрата част от града, която може да се превърне в истинската търговска улица в момента е затисната с толкова много паркирали автомобили. Когато върнем града обратно на хората, средата ще стане много по-добра с нови места за сядане, каза главният архитект каза и добави, че проектът е директно възложен на общинското предприятие "Софияпроект".

Здравков подчерта, че няма да се прави ремонт на улицата, а чрез "меки" мерки ще се подобри достъпа на пешеходци.

Здравков поясни, че проектът за улица "Съборна" ще бъде публикуван в интернет и ще бъде даден десет дневен срок за коментари по него, след това трябва да бъде одобрен от Столичния общински съвет. Главният архитект очаква още преди началото на лятото да започне изпълнението на проекта.

Представителите на общината коментираха и идеята ул. "Шишман" да бъде превърната изцяло или частично в пешеходна зона. В момента тротоарите, по които преминават пешеходците, са изключително тесни, а потокът от хора е голям, коментираха от общината.

Според зам.-кмета Кръстев, за да бъде намерено решение за тази улица е необходим интегриран проект. Трябва да се прецени пропускателната способност за автомобили на всяка една околна улица. По думите на Кръстев има различни идеи за улицата, като превръщането й в пешеходна зона само през уикендите, движение на автомобили само през нощта. Тепърва предстои да бъде направен сериозен анализ на ситуацията там и вземане на решение как да се процедира.

Освен това има цел - подобряване на пешеходното движение чрез разширяване на велосипедния транспорт.

Ще се развият няколко бързи проекта за изграждане на велосипедни алеи като например по ул. "Пушкин" от бул. "Цар Борис Трети" до кръговото в кв. "Бояна" и по ул. "Дондуков" до ж.к. "Хаджи Димитър", както и трансформация на пространствата на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Скобелев".