Отново се разрази скандал във временната комисия за сигналите за корупция в Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация". На днешното заседание гладуващият от 13 юни Николай Колев-Босия отново обвини ръководството на бившия ДАИ в корупция и обяви, че новите "бели стаи" за шофьорски изпити са пробити.

Припомняме, Николай Колев-Босия стачкува вече втори месец с искане корупцията при издаването на фалшиви шофьорски книжки да бъде прекратена. Той иска и оставките на министъра на транспорта Ивайло Московски и други ръководни лица. След като напрежението около гладната стачка на Босия ескалира, Народното събрание създаде тази временна комисия. Днешното заседание е извънредно по време на парламентарната ваканция.

Омбудсманът Мая Манолова, която присъства на заседанието, е сезирана от Николай Колев-Босия. Той е отправил конкретни искания за документални проверки. "Поиска моята подкрепа като омбудсман и поради тази причина съм тук, за да го подкрепя", заяви Манолова. Омбудсманът обяви, че ще поиска междуведомствена комисия да разследва автомобилната администрация, защото сегашната структура няма нужните правомощия, а освен това действа твърде бавно. "Изпитвам огромна тревога за неговото здравословно състояние - той е в гладен протест 62 дни", посочи Манолова и изтъкна, че статистиката от началото на стачката за войната по пътищата сочи, че всеки ден губим по двама души. Манолова бе категорична, че гражданите очакват отговорно отношение от страна на държавата и от страна на институциите. Очакват още производството на фалшиви шофьорски книжки да бъде преустановено, а отговорните лица да бъдат наказани. Тя изтъкна, че е повече от притеснително, че от започнатите различни наказателни производства в Автомобилна администрация до момента няма нито един осъден, а една част от лицата продължават да са на работа. Манолова заяви, че като медиатор между институциите ще предложи в спешен порядък на министър-председателя създаването на междуведомствена комисия, в която заедно с представители на гражданското общество да бъде направена проверка в Автомобилна администрация.

Председателят на комисията Станислав Иванов не отговори на въпрос дали са проверени сигналите, по които тя е била сезирана да работи и да провери. "Мантрата, че ("белите стаи"-б.р.) са непробиваеми не е истина", подчерта Колев, който иска оставката на транспортния министър Ивайло Московски и разпускане на парламента.

Той освен това призова да не се дава думата на изпълнителния директор на "Автомобилна администрация" Дамян Войновски, защото бил казал достатъчно лъжи и изрази нежеланието си да го слуша като заплаши, че ще напусне залата, ако той говори.

"Николай Колев-Босия хвърля обвинения, които са неистини и изкривява истината", каза в своя защита Войновски и заяви, че ще съди Босия заради твърденията му. По думите му при всякакви съмнения за закононарушения в агенцията е била уведомявана полицията, а задържаните служители на "Автомобилна администрация" могат само да бъдат наказани дисциплинарно от ръководството - и то след съдебно решение, потвърждаващо тяхната вина.

Зам.-председателят на ДАИ Дамян Войновски настоя, че "белите стаи" не са пробити и че имат доказателства за всички изпити, които са преминали през тях. Той посочи, че вече е сезирано МВР за нарушенията, свързани с така наречените "бели стаи" и всеки, който е извършил престъпление, ще си получи наказанието. Николай Колев-Босия поиска още зам.-министър Ангел Попов да бъде отстранен от поста.

Председателят на временната парламентарна комисия Светослав Иванов настоя, че съдът ще реши неговата вина. Ние нямаме право да се произнасяме по отношение на вина, коментира депутатът.

Николай Колев обясни, че съдът, когато отстрани Попов чрез присъда, го обявява за престъпник. "Тогава, когато е подсъдим, присъствието му на работното му място му дава възможност да прикрие цялата му престъпна дейност", посочи Колев.

При пореден опит на Станислав Иванов да даде думата на Войновски, Николай Колев-Босия напусна залата и каза, че няма да слуша престъпници, които прикриват свои хора.

Бившият служебен премиер Ренета Инджова заяви по време на заседанието: "Не мога да не изразя преклонението си пред Николай Колев, поведението на комисията днес представляваше гавра с гражданските му права и със здравословното му състояние. Аз бих казала - комисията не изпълнява възложените й задачи и трябва да потърси помощ. Помощта, която трябва да потърсите, е от политическите сили, които представляват членовете на тази комисия. Това правителство, което прави всичко за хората. За пътищата - да, но за умиращите по пътищата - не", каза Инджова.

Тя настоя за уведомление на европейските институции за опасността, която българските институции представляват с издаването на фалшиви свидетелства за правоуправление. Посланиците в България трябва да бъдат уведомени за опасността, която представляваме. Тя е равносилна на терористична заплаха. Ваканцията не може да е оправдание за българските власти и специално за българския парламент. Инджова препоръча на Светослав Иванов да поиска от ГЕРБ свикване на извънредно заседание на парламента.

По думите й следваща инициатива, която е допустима по Конституция, е да се обърнат към президента, който има правомощие да свика извънредно заседание на парламента. Ситуацията е форсмажорна, заяви Инджова и изтъкна, че за два месеца комисията не е направила нищо.

Снимка: БТА

Снимка: БТА