В момента пътищата се обработват, има затворен път за почистване - Завет - Острово, в област Разград. Там няма много сняг, но вятърът е бурен и създава преспи на платната. В Североизточна България обстановката ще се усложнява още повече. Това съобщи на брифинг председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Георги Терзийски, цитиран от БТА.

Терзийски съобщи, че през нощта обстановката се е усложнила в цялата страна, като рязко са падали температурите и е имало умерен, а на места и силен до бурен вятър, което е затруднило работата на снегопочистващата техника и пътуването на шофьорите.

След анализ на изминалото денонощие за изпълнението на договорите на снегопочистващите фирми от АПИ са взели решение да наложат санкции на поддържащите фирми на АМ "Тракия" и на Софийския околовръстен път (СОП) на стойност общо 50 000 лева за ненавременни действия при усложнената обстановка снощи на магистралата и за неизпълнение на дейности на СОП.

Санкцията за дружеството, което поддържа магистралата, е около 30 000 лева, а 20 000 лева на фирмата, която се занимава с почистването на сняг на Софийския околовръстен път.

От АПИ заявиха, че ще са безкомпромисни към действията на снегопочистващите фирми. Терзийски каза, че при предходната усложнена ситуация - във Варна и Добрич, са наложени санкции на поддържащите фирми в размер на 52 000 лева.

За инцидента от вчера, на осемнадесети километър на магистрала "Тракия" - в посока Бургас, където се наложи изваждане на аварирал тир, Терзийски поднесе извинение на шофьорите, на които се е наложило да чакат заради недобросъвестни водачи, които са навлезли в аварийната лента и са забавили работата на техниката, ангажирана с изваждането на тежкотоварното превозно средство. Те са затруднили и снегопочистването на участъци от магистралата.

Терзийски призова шофьорите да тръгват подготвени на път и да имат търпение, когато се затварят участъци за почистване и опесъчаване, като спазват разпоредбите на органите.

Ограничения за движение по някои пътища

Частично и пълно опесъчаване на пътни участъци и разчистване на сняг налагат временни ограничения на движението до 17.00 днес, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Заради катастрофа временно е ограничено движението в активната лента при км 17 по АМ "Хемус" - в посока Варна.

Водачите трябва да се движат с повишено внимание и съобразена скорост от км 148 до км 163 по пътя Пещера - Доспат, по пътя Брацигово - Равногор и в района на с.Нова махала от км 163 до км 200 по пътя Батак - Доспат. В тези участъци трафикът се ограничава поетапно в една лента и се регулира с пътни знаци заради частично и пълно опесъчаване.

Временно е ограничено движението от км 49 до км 56 по пътя Силистра - Шумен, в участъка на с. Загориче до кръстовище с пътя с. Грънчарово поради почистване на пътното платно от снегонавяване. Всички коли изчакват на място.