Министерството на образованието няма да подкрепи джендър проекта за обучение на учители, който кандидатства за грантово финансиране от ЮНЕСКО. Това съобщиха от МОН по повод разкритието на юриста Борислав Цеков.

"По повод публикации, свързани с проект "Форум за джендър балансиран модел в училище", изготвен от екип на Института за изследване на обществата и знанието към БАН, Ви информираме, че той е разгледан от Националната комисия за ЮНЕСКО, която се председателства от МВнР. Ако цитираният проект бъде одобрен от ЮНЕСКО за финансиране, той няма да получи одобрение да се използва в образователната система у нас.

На заседанието на комисията са били обсъдени общо 7 проекта. МОН е подкрепил с официално писмо само един - "Карстът - последното "бяло" петно на планетата Земя", представен от Националния институт на БАН по геофизика, геодезия и география. МОН е изразил подкрепа и за проекта "Участие на жените в инженерно-техническите направления за постигане на устойчиво развитие" на Техническия университет - София", съобщиха от министерството.

Припомняме, че бе съобщено вчера, че в Института за модерна политика са получени документи, които свидетелстват, че на 30 юли т.г., само три дни след обявяването на решението на Конституционния съд за Истанбулската конвенция за противоконституционна, в БАН Институтът за изследване на обществата и знанието придвижва проект за грант от ЮНЕСКО в размер на 24 хил.долара. Срещу тези пари учители от София, Кърджали, Гоце Делчев и Видин ще преминат джендър обучение, за което научните работници ще получат заплащане.

Преди няколко месеца самият министър Красимир Вълчев разпореди прекратяването на джендър анкети, провеждани отново сред учители в страната, но тогава по проект на НПО и разрешено от МОН.