След решението на Конституционния съд, че Истанбулската конвенция противоречи на основния закон, партия ГЕРБ подготвя законови промени в Наказателния кодекс свързани със защитата на жените и децата от домашно насилие. Това съобщи Данаил Кирилов, председател на Правната комисия в Народното събрание.

Предложенията за промени предвиждат по-строги ефективни наказания и инкриминиране на психическото насилие в семейството. Вместо глоби, както досега, насилниците да получават ефективни присъди, предлагат от управляващата партия. Освен това полицията ще има по-големи правомощия в тези ситуации, а досега наказателните дела от частен характер за домашно насилие ще се променят в дела от общ характер.

Като срокове и последици предвиждаме по-кратки срокове, но освен това предвиждаме безусловност на изпълнението, тоест сепариране, разделяне на жертвата от насилника така че за времето на съдебното производство да няма досег между тях и да се преодолее рисковия фактор включително и създаване на защитени жилища, поясни Данаил Кирилов.

Внасяме цялостна система за промени в наказателното право за инкриминиране на всички последици от домашно насилие, за да има превенция преди неговото извършване и за да има наказване, когато е осъществено, коментира още председателят на правната комисия в НС Данаил Кирилов.