Арестуването на зам.-директор на ДФ "Земеделие" е безпрецедентно. Това е много лош сигнал към ЕК. Министър Десислава Танева е в много неловка ситуация, тя ще трябва да обяснява, защо това се случва месец след избирането на нов директор. Това заяви бившият министър на земеделието Мирослав Найденов в ефира на bTV.

 

Един заместник-директор и още петима служители на Държавен фонд "Земеделие" ДФЗ бяха задържани вчера за 24 часа след акция на Специализираната прокуратура. Макар да не назова конкретно име, от описанието на зам.-главния прокурор Иван Гешев става ясно, че арестуваният зам.-директор на фонда вероятно е Калоян Костадинов, отговарящ за програмата за развитие на селските райони. Акцията в ДФЗ е във връзка с разследване срещу собственика на "Винпром Карнобат" Миню Стайков за евентуално неправомерно получаване на европейски фондове.

"Това е изключително лош сигнал към Европейската комисия, защото този зам.-директор беше назначен само преди месец и пое най-важният ресор - развитие на селските райони. Тъй като ДФЗ е акредитиран от Европейския съюз институция, тези назначения се докладват. Сега нашият постоянен представител в Брюксел или министър Десислава Танева ще трябва да обясняват защо човек, назначен преди месец, сега е арестуван. Аз започвам да се притеснявам да не последват наказателни мерки, например да се отнеме акредитацията на фонда, а това ще е крах за българското земеделие", коментира бившият правосъден министър Мирослав Найденов.

Той напомни, че това е втори голям скандал след този за къщите за гости и именно Костадинов е правил проверките на къщите. По думите му има опасност Брюксел да отнеме изцяло или частично акредитацията на фонда.

"7, 5 млрд. евро минават за целия 7-годишен период - това е огромен ресурс", припомни Найденов.

Бившият земеделски министър коментира и проблема с чумата по свинете. Той призова стопаните с болни животни да бъдат обезщетени не с едно, а с две прасета, за да не пострада бизнес за милиарди.

"Изключително тежък е проблемът с чумата по свинете. Инвестициите в този сектор са за няколко милиарда и заради укриването на стотици прасета, може да пострада целия сектор и да се стигне до дефицит на свинско. Заразата не бива да се разпространява", коментира още Найденов.