Протестиращите майки на деца с увреждания спаха цяла нощ при 0 градуса на палатки на жълтите павета. Под прозорците на властта бяха опънати 28 палатки - колкото са областите на България. Целта на жените е да посрещнат премиера Бойко Борисов тази сутрин.

Снимка: Иван Григоров

"Силно казано спахме, но да - гостоприемна София - на малко хора се отдава възможността да спят до Шератон и срещу Министерски съвет. Цяло лято явно сме невидими пред НС, сега искаме да станем по видими. Нямаме време да чакаме, защото децата ни пораснаха в тази борба", каза Мая Стоицева пред Нова телевизия, която подчерта, че вече не вярват на премиера, каквото и да каже.

Тя уточни, че децата на повечето от тях са спали при бабите и дядовците си.

И подчерта, че в 8 часа вдигат блокадата в района, за да могат столичани да отидат нормално на работа. Майките искаха да останат на "острова" между Министерски съвет и Президентството, но полицаите не им позволиха и палатките се местят на тротоара.

Снимка: Иван Григоров

След 22 ч. снощи полицията състави предупредителни актове за нарушаване на обществения ред на майките на деца с увреждания. Това обаче не ги спря да искат от управляващите обещанията да станат факт.

Държавата и те се договориха до края на годината да се приемат в пакет законите за хората с увреждания и за личната помощ. За 2019 г. ще бъдат заделени 150 млн. лв. повече в тази сфера.

Майките обаче заявиха, че няма да се откажат и искат реформата да стигне до край. По думите им цяло лято управляващите са поемали ангажименти, но нищо не е свършено. С този протест дават отново знак, че не искат промените да се бавят повече и искат дела, а не само думи.

В същото време Законът за хората с увреждания влиза за обсъждане в Националния съвет за интеграция. Това са част от ангажиментите, договорени между протестиращи и властта.