Личните лекари ще могат да издават рецепти по телефона, а при временен недостиг на определен медикамент в аптечната мрежа, той може да се замени с генерично лекарство. Това предложение беше прието след среща на здравния министър с с Българския фармацевтичен съюз.

"Ще има възможност пациентът, когато отиде в аптека, да се свърже със своя лекар и да даде възможност на фармацевта да разбере, че наистина е насочен от лекар. И това не трябва да бъде повод за санкция на фармацевта, че е отпуснал по този начин терапия, защото сега законът казва, че задължително трябва да има рецепта", каза председателят на лекарския съюз д-р Иван Маджаров.

Личните лекари ще казват своя код за идентификация на фармацевта, за да може той да даде необходимите медикаменти на пациента. Отпаднаха идеите на БЛС за откриване на повече денонощни аптеки в страната и за продаване на лекарства в магазините.

"Приехме, че в тази ситуация телефонна връзка между фармацевта и лекаря би свършила работа. Ние, като Лекарски съюз, ще препоръчаме на нашите членове в периода на извънредно положение колегите максимално да се възползват от възможността да отбелязват генерична замяна", каза председателят на БЛС.

Така, ако медикаментът, предписан от лекаря не е наличен, фармацевтът ще може да го замени с друг със същите съставки. Здравният министър увери, че недостиг на лекарства у нас няма.

Здравният министър отново подчерта, че няма недостиг на лекарства, но "имаме повишено търсене, защото имаме презапасяване. "Гарантирали сме и сме обезпечили бременните жени с нискомолекулярни хепарини", подчерта той.

Предстои доставка на още нискомолекулярен хепарин, обясни още здравният министър. До края на седмицата той очаква предложения от областните щабове за определяне на чисти и болници за лечение само на пациенти с коронавирус.

"Може някъде да няма нужда и да няма натиск върху здравната система. Тоест болниците, така както функционират с разкрит капацитет от 20% да е достатъчно за съответната област", каза министърът.

Готвят се и законодателни промени, с които лекарите и медицинските сестри в болниците да не бъдат поставяни под карантина.

Как се стигна до облекчаване достъпът до лекарства

"Има такъв проблем в отпускането на лекарствата, че пациентът е карантиниран, той не може да отиде при лекар, лекарят му препоръчва антибиотици по телефона, което законодателството не позволява и пациентът е в безизходица", алармираха по-рано лекари и фармацевти.

Това накара масово лекарите и аптеките да нарушават закона. Сега масово личните лекари изпращат рецепти по Viber, които аптеките изпълняват. Например, в Търговище лекари снимат рецепти и ги изпращат на пациентите, а в Шумен пациенти си препращат рецепти, за да си купят антибиотик за всеки случай. В Силистра се наблюдаваше друго явление - пращане на рецепти по телефона.

Междувременно медици излязоха с апел личните лекари да следят внимателно пациентите с Covid.

Увеличава се броят на пациентите, които постъпват в изключително тежко състояние в областната болница в Ямбол. От лечебното заведение настояват семейните лекари да проследяват системно състоянието на пациентите си.

Все повече пациенти търсят лекарска помощ, едва когато са в крайно тежко състояние, посочи зам.-директорът на областната болница д-р Валентин Вълчев.

"Имаме четирима починали за последните 48 часа в Covid реанимацията", допълни той.

Според д-р Вълчев е необходимо семейните лекари да следят за състоянието на пациентите, за да не се стига до критични ситуации:

"Хората нямат адекватно проследяване и адекватно лечение в дома. Несериозно е това нещо по телефон да лекуваш пациент. Как ще прецениш колко животозастрашаващо е състоянието на един пациент по телефон".

Другият апел е час по-скоро джипитата да започнат да издават електронни направления за PСR тестове.

"Тъй като в момента ние губим стаи, в които да пролежават пациенти, чакайки своя PСR", обясни д-р Вълчев.

За да се намали натискът към болницата, от началото на седмицата в поликлиниката беше разкрит Covid кабинет, където се преценява дали пациентът да се изпрати за домашно или болнично лечение.