Българският фармацевтичен съюз /БФС/ приветства предложението на Българския лекарски съюз /БЛС/ за приемане на нормативни промени за поощряване на разкриването на повече денонощни аптеки в България. Такава промяна може да бъде осигуряването на допълнителни 1000 лв. от бюджета за всяка аптека, която стане денонощна (за времето на пандемията), по аналогия на допълнителното заплащане за личните лекари, които им бяха обещани като стимул, за да преглеждат пациентите си с COVID-19. Това се казва в позиция на Управителния съвет на Българския фармацевтичен съюз, изпратена до медиите.

В случай, че говорим за дългосрочно решение, осигуряването на денонощни аптеки би могло да се гарантира от бюджета на НЗОК, което най-накрая би легитимирало ролята на аптеките като здравни заведения, каквито са всъщност по закон, а по-важно - и по мисия, както стана ясно в условията на пандемията от COVID-19, посочват още от БФС.

Що се отнася до предложението да се промени начинът на отпускането на лекарствени продукти без лекарско предписание (т.нар. ОТС-лекарства), считаме, че в тази ситуация не е необходимо да се либерализира още повече фармацевтичният пазар, като се предлагат лекарства в супермаркетите и бензиностанциите, и че тази мярка няма да спомогне за осигуряване на правилна фармацевтична грижа. В тези обекти пациентите няма да имат достъп до фармацевтична консултация, а безконтролната употреба на лекарства без лекарско предписание може да бъде опасна за тяхното здраве, се казва още в позицията.

Споделяме мнението на ръководството на БЛС, че е от изключителна важност цялата здравна система да работи заедно и всички усилия и ресурси да бъдат насочени към преодоляване на кризата. В тази връзка, напомняме за възможността лекарите да предписват лекарства по международното им непатентно наименование (т.нар. генерично предписване), която е широко възприета в ЕС практика, улесняваща пациентите и фармацевтите в осигуряването на необходимите лекарства. Точно сега е подходящият момент и за въвеждане на генерична замяна при някои лекарства, посочват от Българския фармацевтичен съюз.

В търсене на най-добрите решения за преодоляване на кризата, свързана с COVID-19 сме готови да споделим и успешни практики от други държави, в които за по-успешна борба с пандемията бяха разширени правомощията на фармацевтите по отношение на поставяне на ваксини, предписване на определени лекарства и др. В модерната медицина в центъра на здравеопазването стоят не медицинските специалисти, а пациентите. Всички медицински специалисти следва да работят в пълноправно сътрудничество, още по-единни, ориентирани към една единствена цел - успешно справяне с пандемията от COVID-19, се казва в позицията на УС на Българския фармацевтичен съюз.